Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Automatizovaný systém čistenia solárnych panelov využíva dva drony

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby sa zachovala maximálna účinnosť, solárne panely sa musia pravidelne čistiť od nahromadeného prachu a iných nečistôt. K takýmto panelom je však často ťažké sa dostať. Aj preto systém Helios na vykonanie automatizovaného čistenia k tomu využíva rovno dva drony.

Už síce existujú návrhy, ktoré využívajú letecké drony na rozprašovanie mydlovej vody na špinavé solárne panely, no tieto drony by vybili svoje batérie pomerne rýchlo. Navyše, bez priameho kontaktu s fotovoltaickým panelom sa z neho pravdepodobne neodstránia všetky nečistoty.

Automatizovaný systém čistenia solárnych panelov Helios.

Automatizovaný systém čistenia solárnych panelov Helios, vyvinutý belgickou startup spoločnosťou ART Robotics, rieši tieto problémy začlenením lietajúcej hexakoptéry a robota s gumenými pásmi, ktorý sa pohybuje priamo po paneloch. Systém je navrhnutý na použitie pre komerčných operátorov Helios, ktorí by boli povolaní na servis malých strešných inštalácií na obytných domoch.

Spočiatku letecký dron vzlietne a vyletí na strechu, nesúc so sebou dron na pásoch, ktorý je umiestený na sklopnej plošine zavesenej pod leteckým dronom. Pomocou systému počítačového videnia by potom letecký dron rozpoznal fotovoltaické pole panelov, pristál naň a umožnil tak dronu na pásoch vyjsť zo svojej platformy a presunúť sa na panely.

Automatizovaný systém čistenia solárnych panelov Helios.

Hexakoptéra by následne zamierila späť na miesto vzletu a pristála tam, zatiaľ čo robot by sa začal pohybovať tam a späť po solárnych paneloch. Nerobilo by mu problém prejsť medzi susednými panelmi a vyčistil by ich pomocou rotačnej kefy a vysávača. Po dokončení robot vyšle bezdrôtový signál do hexakoptéry, ktorá sa vráti späť na strechu, vyzdvihne robota a potom ho privezie späť na zem. Všetky aspekty celého procesu čistenia panelov by sa pritom vykonávali autonómne, aj keď by operátor zostal na mieste, aby dohliadal a v prípade potreby prevzal manuálne ovládanie.

Automatizovaný systém čistenia solárnych panelov Helios.

Podľa spoločnosti ART Robotics systém už existuje vo forme plne funkčného prototypu. Vývojári sa teraz obrátili na portál Kickstarter, aby mohli financovať komerčný vývoj technológie. Namiesto toho, aby ponúkali skutočné drony, ponúkajú belgickým podporovateľom balíčky na čistenie solárnych panelov, ktoré sa môžu uplatniť, keď bude tento systém dostupný. Záväzky sa začínajú od 120 EUR za balík, ktorý pokrýva až 20 solárnych panelov. Plánovaná komerčná cena tohto balíka je 150 EUR.