Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Solárna fasáda navrhnutá tak, aby prevýšila potreby energie kancelárskej budovy

Solárna fasáda navrhnutá tak, aby prevýšila potreby energie kancelárskej budovy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálska firma Kennon odhalila plány nového ambiciózneho projektu v Melbourne. Osempodlažná kancelárska budova s názvom 550 Spencer bude vyrábať viac elektrickej energie, ako potrebuje, a to pomocou najmodernejšej solárnej fasády, ktorú tvorí až 1 182 solárnych panelov.

Projekt 550 Spencer nie je jednoduchou montážou štandardných solárnych panelov na fasádu. Namiesto toho bude solárna fasáda vyzerať ako sklo, ale bude získavať energiu zo slnečných lúčov pomocou 1 182 integrovaných fotovoltických panelov. Hoci to nie je nič nezvyčajné, solárne fasády stále nie sú bežné a spoločnosť Kennon tvrdí, že tento projekt bude prvou budovou so solárnou fasádou v Austrálii. Firma musela vynaložiť veľké úsilie, aby sa to podarilo, a poverila nemeckú firmu Avancis, aby zabezpečila panely, keďže žiadne neboli k dispozícii na mieste.

Architektonický návrh kancelárskej budovy so solárnou fasádou 550 Spencer.

Bola tu aj ďalšia výzva. Technológia solárnej fasády nedostala austrálsky certifikát bezpečnosti budov. Spoločnosť Kennon sa nenechala odradiť a pustila sa do expedície viac ako 40-tich panelov. S pomocou experta na protipožiarnu bezpečnosť stavieb Red Fire Engineers firma postavila repliku fasády a potom ju zapálila, aby otestovala jej výkonnosť, pričom proces starostlivo zdokumentovala. Po predložení dôkazu o požiarnej odolnosti sa projekt posunul dopredu a teraz sa konečne stavia.

Architektonický návrh kancelárskej budovy so solárnou fasádou 550 Spencer.

Po uvedení do prevádzky bude systém solárnej fasády produkovať 142 kWp (kilowatt peak, teda koľko elektrickej energie vyrobí za ideálnych podmienok, napríklad za jasného slnečného dňa), čo je pre porovnanie približne 3 - 6 kWp pri štandardnej inštalácii solárnych panelov na rodinnom dome. Podľa spoločnosti Kennona to bude stačiť na výrobu väčšieho množstva elektrickej energie, ako budova potrebuje, a navyše sa tým každoročne odstráni 70 ton emisií oxidu uhličitého. Ďalšou výhodou je, že umiestnením všetkých solárnych panelov na fasáde sa uvoľní strecha na záhradu, ktorú môžu využívať pracovníci kancelárie.

Očakáva sa, že kancelárska budova so solárnou fasádou 550 Spencer bude dokončená v polovici roka 2023.

Architektonický návrh kancelárskej budovy so solárnou fasádou 550 Spencer.