Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Austrálii vyrastie najväčšia solárno-termálna elektráreň s jedinou vežou na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štátny úrad v Južnej Austrálii odhalil plány na výstavu najväčšej solárno-termálnej elektrárne s jedinou vežou na svete, ktorej navrhovaný výkon bude 150 megawattov. Projekt elektrárne nesie názov Aurora Solar Energy a bude vyhotovený a spravovaný spoločnosťou SolarReserve, ktorá je jedným z lídrov na poli veľkých medzinárodných solárno-termálnych projektov.

Elektráreň bude vybudovaná približne 30 kilometrov na sever od mesta Port Augusta v Južnej Austrálii. Je navrhnutá na princípe veľkého poľa heliostatov, ktoré privádzajú solárnu energiu do centrálnej veže. V nej sa používa technológia tavenia soli, ktorá slúži pre uskladnenie energie vo forme tepla, takže elektráreň je schopná generovať elektrickú energiu bez ohľadu na to, či je deň alebo noc.

Štátny úrad v Južnej Austrálii odhalil plány na výstavu najväčšej solárno-termálnej elektrárne s jedinou vežou na svete, ktorej navrhovaný výkon bude 150 megawattov. (vizualizácia)

Solárno-termálna elektráreň Aurora Solar Energy bude schopná napájať približne 90 000 domov a vygeneruje 495 gigawatt hodín elektrickej energie ročne, čo zodpovedá približne 5tim percentám energetickej spotreby v Južnej Austrálii. Technológia tavenia soli pritom poskytne 1 100 megawattov úložného priestoru pre energie, čo znamená, že elektráreň dokáže pracovať s konzistentným výkonom 24 hodín denne.

Po celom svete existuje niekoľko ďalších obrovských solárno-termálnych elektrární, no žiadna z nich nemá tak veľký výkon s jedinou vežou, ako bude mať elektráreň Aurora v Južnej Austrálii. Projekt Aurora Solar Energy sa začne budovať budúci rok a predpokladá sa, že najväčšia solárn-termálna elektráreň s jedinou vežou na svete bude pripravená vyrábať elektrickú energiu už v roku 2020.

Solárno-termálna elektráreň Aurora je navrhnutá na princípe veľkého poľa heliostatov, ktoré privádzajú solárnu energiu do centrálnej veže. V nej sa používa technológia tavenia soli, ktorá slúži pre uskladnenie energie vo forme tepla. (vizualizácia)