Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drony by mohli čoskoro čistiť ťažko dostupné solárne panely

Drony by mohli čoskoro čistiť ťažko dostupné solárne panely
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na solárnych paneloch, ktoré sú súčasťou fotovoltaických systémov, sa neustále hromadí prach, špina a iné nečistoty. Navyše sa často nachádzajú na vysokých budovách alebo v odľahlých oblastiach. To znamená, že ich čistenie je náročné. Aj preto sa teraz vyvíja systém založený na dronoch, ktoré túto prácu zvládnu ľahšie.

Nový systém sa vytvára v rámci spolupráce medzi izraelskou spoločnosťou poskytujúcou solárne farmy Solar Drone a izraelským výrobcom dronov Airobotics. Bude zahŕňať kvadrokoptéru, ktorá je umiestnená vo vnútri dokovacej stanice odolnej voči poveternostným vplyvom. Tá sa bude nachádzať v blízkosti príslušných solárnych panelov. V pravidelných intervaloch sa potom otvoria dvoje dvere na vrchu stanice, dron sa z nich zdvihne na poháňanej plošine a následne vzlietne a poletí k panelom.

Využitím technológie, ako sú senzory LiDAR a mapovacie kamery, sa dron následne nastaví nad každým solárnym panelom a potom ho postrieka čistiacou kvapalinou, kým sa presunie nad ďalší panel. Po dokončení čistenia dron pristane späť na plošine vysunutej z dokovacej stanice a spustí sa do nej. V prípade potreby potom robotický systém vymení batériu dronu za čerstvo nabitú a doplní aj nádrž na čistiacu kvapalinu.

Podľa spoločnosti Solar Drone by mal byť systém až o 25 percent lacnejší ako pri použití iných techník čistenia solárnych panelov. Výhodou systému je pritom aj to, že dron sa nedotýka solárnych panelov, takže je malá šanca, že by ich poškodil. V súčasnosti nie je známe, kedy sa systém môže začať komerčne používať.

3D render jedného z dronov pri striekaní solárnych panelov.