Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Urbis Smart City Fair ponúkne inteligentné riešenia z celej Európy

Urbis Smart City Fair ponúkne inteligentné riešenia z celej Európy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dva dni plné zaujímavých prednášok, workshopov a inteligentných produktov a jeden deň s viac ako desiatkou exkurzií do inšpiratívnych brnenských spoločností. Taká je ponuka tohtoročnej konferencie URBIS SMART CITY FAIR, ktorá sa uskutoční od 2. do 4. septembra.

Dvojdenná akcia ponúkne prednášky päťdesiatky českých aj európskych expertov na problematiku inteligentných miest.

„Snažíme sa, aby bol program čo najpraktickejší a účasť na konferencii znamenala múdru investíciu do budúcnosti,“ povedal riaditeľ projektu Martin Videczký.

Návštevníci sa spoznajú nové trendy v cirkulárnej ekonomike od zakladateľky Inštitútu cirkulárnej ekonomiky Soni Jonášové. O Digitálnom Česku pre samosprávy porozpráva Vladimír Dzurilla. Roman Nekula z Brněnských komunikací poslucháčom povie, ako sa dá vďaka C-ITS technológii zvýšiť bezpečnosť a plynulosť dopravy.

Chýbať nebudú ani inšpirácie zo zahraničia. „Splnomocnenec primátora pre Smart City Michal Lakomsi z Poznane predstaví inteligentné aplikácie, ktoré využíva toto poľské mesto,“ podotkol Videczký. Medzi ďalších rečníkov patrí David Koppitz, Vladimír Sochor, Jakub Kožnárek, Milan Ostrý, Jiří Hirš či Radka Vladyková.

K významným bodom programu patrí aj výročné zasadnutie európskej platformy EIP-SCC (The
European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities) či prezentácia výstupov a skúseností z Lighthousových projektov v rámci podpory Horizon 2020.

Chýbať nebudú ani praktické workshopy. Tie sa budú venovať ako budúcnosti autonómnych vozidiel v mestách, tak aj príbehom úspešných miest zapojených do programu URBACT. Experti predstavia tiež koncept udržateľnej štvrti Chytré Líchy, ktorá sa buduje v Židlochovicích.

Účasť na workshopoch sa uhrádza samostatne. „Ľudia si môžu zabezpečiť buď workshopový lístok, ktorý im umožní vstup na celý program alebo si jednotlivé semináre zakúpia na webu iBVV.cz za cenu tristo korún pri platbe online, štyristo korún pri nákupe na mieste," informovala hovorkyňa URBIS SMART CITY FAIR Aneta Valová.

Zaujímavý program doplnia takmer tri desiatky vystavovateľov, ktorí na brnenské výstavisko privezú inteligentná riešenia – od aplikácií cez mestský mobiliár až po vozidlá uľahčujúce správu obcí.

Komisia zvolí najlepší exponát, návštevníci rečníka

Pomyselnou bodkou programu konferencie URBIS SMART CITY FAIR je ocenenie inovatívnych exponátov a inšpiratívnych rečníkov. Najlepšie produkty si z akcie vo štvrtok odnesú Zlatú medailu URBIS. Víťaza totho ocenenia vyberie štvorčlenná porota odborníkov. Svoju cenu udelia aj návštevníci. Tí budú pomocou mobilnej aplikácie BVV Trade Fairs hlasovat v URBIS SPEAKERS AWARD.

Exkurzie ukážu inteligentná riešenia v praxi

Tretí deň akcie sa odohrá mimo areál brnenského výstaviska. Záujemcovia sa pozrú do brnenských spoločnosti, ktoré používajú inteligentné riešenia. Prezrú si tak napríklad modernú centrálu Brnenských komunikácií, preskúmajú zákulisie Dopravného podniku mesta Brno či zistia, ako sa pracuje s odpadom.

„Veľký záujem je o návštevu kolektorov, ktorú pripravili Technické siete Brno. Ľudia sa pozrú do bežne neprístupných miest pod ulicami centra mesta,“ nalákala Valová.

Mobilná aplikácia nahradí katalógy

Novinkou tohtoročnej konferencie je možnosáť uložiť si obľúbené produkty do mobilného telefónu. Stačí sa zaregistrovať v mobilnej aplikácii BVV Trade Fairs a naskenovať QR kód u prezentovaného exponátu. Návštevníkom sa potom všetky informácie objavia v telefóne a nemusia tak po výstavisku chodiť s objemnými katalógmi.

Bezpečnosť na prvom mieste

Tohtoročná konferencia URBIS SMART CITY FAIR sa uskutoční za zvýšených hygienických opatreniach. Organizátori budú celý priestor pravidelne dezinfikovať, veľkú pozornosť venujú miestam s vysokou frekvenciou dotykov, ako sú kľučky či madlá.

„Návštevníci musia mať zakryté dýchacie cesty po celú dobu na výstavisku. Odporúčame im využívať aj dezinfekciu, ktorú sme rozmiestnili po pavilóne. Priestor sme navyše rozvrhli tak, aby nebol problém dodržiavať dvojmetrové odstupy,“ vymenovala opatrenia hovorkyňa.

Priaznivá cena vstupenky, exkurzie zadarmo

Veľtrhy Brno chceli uľahčiť návštevníkom starosti v neľahkej dobe, preto sa rozhodli ponúknuť vstupenky za priaznivejšie ceny. Základný dvojdenný EXPO lístok stojí päťsto korún. Lístok umožňujúci vstup na všetky workshopy vyjde záujemcu na dvetisíc korún. Najdrahší je VIP lístok za päťtisíc korún, ktorý ponúka majiteľom tiež návštevu zákulisia a osobné stretnutia s rečníkmi.

„Exkurzie, ktoré sa konajú tretí deň, sú potom pre návštevníkov konferencie URBIS SMART CITY FAIR zdarma. Je ale potrebné sa na ne registrovať na webe iBVV.cz alebo v mobilnej aplikácii BVV Trade Fairs,“ uzavrela Valová.

Ilustračný obrázok (Zdroj: URBIS).

(Zdroj: Tlačová správa BVV)