Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo vydáva výkonný notebook s Core i9 CPU a grafikou RTX 3080

Lenovo vydáva výkonný notebook s Core i9 CPU a grafikou RTX 3080
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Globálna pandémia obmedzila množstvo každoročných výstav, ktoré boli buď zrušené, alebo sú len virtuálne. Najnovšou virtuálnou akciou je Mobile World Congress, kde spoločnosť Lenovo predstavila extrémne výkonný notebook pre tvorcov obsahu nazvaný ako ThinkPad X1 Extreme Gen 4 a množstvo príslušenstva pod svojou novou značkou Go, vrátane bezdrôtovej nabíjacej podložky pre notebooky.

Nový notebook ThinkPad X1 Extreme Gen 4 je vybavený 16-palcovým displejom lemovaným úzkym rámom, ktorý je k dispozícii v rozlíšení až 4K a podporuje technológiu Dolby Vision pre dosiahnutie „ultra-živej kvality obrazu“. Displej má jas až 600 nitov, podporuje zobrazenie farieb v 10-bitoch a disponuje režimom so zredukovaným modrým svetlom pre zníženie námahy očí. V prípade potreby je možné zvoliť dotykový displej s podporou digitálneho pera stylus.

Mobilná pracovná stanica Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4.

Táto mobilná pracovná stanica s rozmermi 359,5 x 253,8 x 17,7 milimetrov má telo vyrobené zo štýlových, ľahkých a odolných uhlíkových vlákien, vďaka čomu váži len 1,81 kilogramu, v závislosti od konfigurácie. Vo vnútri môže mať osadené procesory 11. generácie Intel Core i9 série H, ktoré podporí operačná pamäť s kapacitou až 64 GB DDR4 3 200 MHz RAM. K dispozícii je veľké 4 TB M.2 úložisko SSD PCIe. V najvyššej konfigurácii sa objavuje výkonná mobilná grafická karta Nvidia GeForce RTX 3080 s 16 GB videopamäte GDDR6. Spoločnosť Lenovo tvrdí, že 90-Wh batéria by mala byť výdrž až 10 hodín na jedno nabitie.

Mobilná pracovná stanica Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4.

S extrémnym výkonom býva spojené aj vysoké teplo komponentov, takže vývojári z Lenovo vyvinuli tri nové chladiace systémy pre modely vybavené grafikami Nvidia RTX, ktoré sú kombináciou teplo odvádzajúcich trubíc, parnej komory a ventilátorov, ktoré pohybujú vzduchom zhora a zospodu. V podsvietenej klávesnici so zdvihom kláves 1,5 mm sa nachádzajú otvory na prívod vzduchu.

Po bokoch mobilného zariadenia nájdeme jeden port HDMI 2.1, dva porty USB-C, dva porty Thunderbolt 4 a slot pre pamäťovú kartu UHS-II SD. Pre bezdrôtové pripojenie 5G na cestách je k dispozícii voliteľný slot nanoSIM, ktorý dopĺňa integrované bezdrôtové technológie Bluetooth 5.2 a Wi-Fi 6E.

Mobilná pracovná stanica Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4.

Kvalitné videokonferencie zaistí webová kamera s rozlíšením 1080p alebo hybridná 1080p kamera s infračerveným režimom. Kamery sú doplnené dvojicou mikrofónov s potlačením vzdialených ruchov a majú aj krytku na ochranu súkromia. Kvalitné ozvučenie zaistia reproduktory s podporou technológie Dolby Atmos, zatiaľ čo o pohodlnejší zážitok z ovládania kurzora sa postará široký touchpad s rozmermi 115 x 67 milimetrov.

Notebook ThinkPad X1 Extreme Gen 4 je vybavený bezpečnostnými funkciami, ako sú čip Trusted Platform Module 2.0 a čítačka odtlačkov prstov integrovaná do vypínača. Do predaja by sa mal dostať v auguste a jeho cena sa začína od 2 149 dolárov, v závislosti od zvolenej konfigurácie.

Mobilná pracovná stanica Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4.

Na virtuálnom veľtrhu MWC 2021 bola tiež ohlásená nová značka Go, ktorá zahŕňa počítačové príslušenstvo, vrátane bezdrôtovej vertikálnej myši, reproduktora a káblových aj bezdrôtových slúchadiel s aktívnym potlačením hluku.

Nepochybne najzaujímavejším novým produktom značky Go je bezdrôtová nabíjacia podložka pre notebooky Wireless Charging Kit, ktorá bude k dispozícii od októbra za cenu 139,99 dolárov. Je určená pre ľudí, ktorí musia často pripájať a odpájať nabíjačku, ale nechcú tak robiť. Táto praktická bezdrôtová nabíjacia súprava môže byť napájaná nabíjačkou s príkonom 45 až 65 W a technológia Powerw-by-Contact od spoločnosti Energyware bezdrôtovo nabije batériu ľubovoľného 13 alebo 14-palcového notebooku, ktorý má modul prijímača zapojený do portu USB-C.

Bezdrôtová nabíjacia podložka pre notebooky Wireless Charging Kit.

Bezdrôtová nabíjacia podložka pre notebooky Wireless Charging Kit.