Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Asus CX9: Tenký, ľahký a odolný firemný Chromebook

Asus CX9: Tenký, ľahký a odolný firemný Chromebook
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Až na niekoľko výnimiek to, čo starým Chromebookom chýbalo na výkone, nahrádzali nízkymi cenami. No mobilní profesionáli potrebujú predsa len o niečo viac výpočtovej sily a nevadí im, že si za ňu priplatia. Spoločnosť Asus si práve pre nich pripravila nový model CX9, aby „pracovníkom v cloudu umožňovala maximalizovať produktivitu kdekoľvek sa nachádzajú“.

Model CX9 je vybavený technológiou Wi-Fi 6, ktorá prináša potenciál „rýchlejšie ho prenosu ako káblové rýchlosti až 2,4 Gb / s“, a bol vyrobený tak, aby odolal namáhaniu pri mobilných prácach. Je preto vyrobený z hliníkovej zliatiny opracovanej CMC, pričom telo bolo ošetrené štrukturálnymi výstužami, aby tento Chromebook vyhovoval vojenským štandardom odolnosti MIL-STD 810H.

Asus Chromebook CX9.

Je to tiež výkonný Chromebook, ktorý prichádza s procesormi 11. generácie Intel Core i3 / 15 / i7 a grafikou Intel Iris X, podporovanou až 16 GB operačnej pamäte LPDDR4X RAM a až 512 GB úložiskom typu SSD PCIe M.2.

14-palcový Full HD displej s tenkým rámom okolo má pomer obrazovky k telu 92 percent a je k dispozícii v dotykových (s podporou Asus Pen) a bezdotykových verziách. K dispozícii je aj možnosť dotykového displeja s vysokým rozlíšením 4K UHD. Integrované stereofónne reproduktory vyladené spoločnosťou Harman Kardon údajne poskytujú „robustný zvuk v kvalite porovnateľnej s väčšími notebookmi“.

Asus Chromebook CX9.

Spoločnosť Asus rozhodne nešetrila na portoch a CX9-tka sa môže pochváliť portami Thunderbolt 4, USB-C, USB 3.2 a HDMI, ako aj slotom pre rozširujúce pamäťové karty microSD. sú všetky prítomné a správne a je tu aj slot pre microSD. Podsvietená klávesnica má pohodlný uhol písania a jej odolnosť proti rozliatiu by mala obmedziť poškodenie spôsobené náhodným prevrhnutím nápoja pri pokuse o dodržanie termínov.

Ako prvý model v rade Chromebookov spoločnosti Asus má CX9 numerickú klávesnicu s podsvietením LED v trackpade, ktoré sa dá podľa potreby zapnúť alebo vypnúť. Spoločnosť uvádza, že bol zahrnutý špeciálny softvér, takže trackpad je možné stále používať na ovládanie kurzora na obrazovke, kým je numerická klávesnica aktívna, čo je užitočná funkcia.

Asus Chromebook CX9.

Mobilný pracovníci tiež ocenia to, že CX9-tka je dodávaná s bezpečnostným čipom Titan-C navrhnutým spoločnosťou Google, snímačom odtlačkov prstov pre prihlásenie jedným dotykom, krytom na webovej kamere s rozlíšením 720p a ďalšími bezpečnostnými prvkami. Lítium-iónová batéria sľubuje výdrž až 14 hodín na jedno nabitie.

Vo svojej najľahšej konfigurácii má nový Chromebook CX9 hmotnosť len 1,05 kilgramu a v najtenšom mieste meria 1,6 centimetra. Je už teraz k dispozícii za cenu začínajúcu sa od 749,99 dolárov, v závislosti od vybranej konfigurácie.

Asus Chromebook CX9.