Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Inteligentné“ skrutky vysielajú varovanie, keď sa uvoľňujú

„Inteligentné“ skrutky vysielajú varovanie, keď sa uvoľňujú
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je ľahké zabudnúť, že konštrukcie, ako sú mosty, veterné turbíny a lešenia, sú spojené skrutkami, ktoré sa môžu uvoľniť, čo môže viesť ku katastrofálnym následkom. Nový systém inteligentných skrutkových spojov je preto navrhnutý tak, aby varoval kompetentných skôr, ako sa tak stane.

Tento systém vytvorili inžinieri z nemeckého Fraunhoferovho inštitútu zo skupiny pre Zdokonaľovanie kognitívnych internetových technológií, pričom nie je prekvapením, že pozostáva zo skrutky a podložky.

Podložka však obsahuje tlakový snímač vyrobený z tenkej piezorezistívnej fólie známej ako DiaForce. Keď sa skrutka na začiatku utiahne, táto fólia zaznamená silu predpätia v troch rôznych bodoch. Ak sa sila následne zmení v ktoromkoľvek z týchto bodov, v dôsledku uvoľnenia skrutky, elektrický odpor fólie sa zmení.

Stav každej skrutky sa zobrazuje v grafickej podobe.

Hneď ako takáto zmena nastane, zaznamená ju rádiový modul integrovaný v hlave skrutky. Tento modul vysiela šifrovaný varovný signál do blízkej základňovej stanice, ku ktorej má personál údržby vzdialený prístup cez internet. Pomocou online portálu je totiž možné kedykoľvek skontrolovať stav každého inteligentného skrutkového spoja v danom objekte.

V súčasnej prototypovej verzii systému všetku potrebnú energiu pre jednotku skrutky / podložky generuje integrovaný termoelektrický generátor. Ten využíva teplotný rozdiel medzi hlavou skrutky a okolím na generovanie elektrického prúdu. Na miestach, kde je dostatok slnečného svetla, by systém mohol byť napájaný slnečnou energiou.

Systém už využíva skrutky veľkosti M18 a čoskoro by mal byť k dispozícii aj pre veľkosti M20 a M36.

„Tento diaľkový monitorovací systém nám po prvýkrát umožňuje neustále sledovať stabilitu bezpečnostne dôležitých infraštruktúr, a to aj na diaľku, a vykonávať riadnu kontrolu každej príslušnej skrutky,“ povedal vedúci projektu Dr. Peter Spies. „Je to veľký prínos z hľadiska bezpečnosti. Pri kontrole mosta alebo veternej turbíny nie je potrebné, aby bol inžinier na mieste a kontroloval každú skrutku osobitne, pretože všetky údaje sa prenášajú rádiom do servisnej stanice.“

Systém s názvom Smart Screw Connection bude predvedený na veľtrhu Hannover Messe 2022, ktorý sa koná od 30. mája do 2. júna.