Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plavidlo bez posádky Argus je určené na presné mapovanie oceánov

Plavidlo bez posádky Argus je určené na presné mapovanie oceánov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nórska spoločnosť Argeo spustila prvé prieskumné a inšpekčné plavidlo bez posádky založené na platforme Mariner X od spoločnosti Maritime Robotics. Očakáva sa, že plavidlo Argus bude vykonávať mapovanie a inšpekčné činnosti pre projekty veternej energie na mori.

Viacúčelové bezpilotné povrchové plavidlo (USV) Argus je dlhé 9 metrov a dá sa prepraviť v prepravnom kontajneri do prístavu alebo ho možno na vodu vytiahnuť žeriavom z bežného prieskumného plavidla s posádkou, na spoluprácu s ktorým bolo navrhnuté.

„Vďaka pevnému polyetylénovému trupu je Mariner X stabilná, nepotopiteľná a takmer bezúdržbová platforma schopná zvládnuť extrémne poveternostné podmienky,“ povedal Joel Pederick, produktový manažér pre Mariner a Mariner X v spoločnosti Maritime Robotics. „Vyladená kupola chráni antény pred nepriaznivými vplyvmi, ako je napríklad námraza v arktickom prostredí“.

Prieskumné a inšpekčné plavidlo Argus bez posádky má udávaný dojazd 2 500 námorných míľ a výdrž 25 dní.

V tejto kupole je umiestnený všetok základný hardvér od spoločnosti Maritime Robotics, zatiaľ čo koľajnicový systém na zadnej palube s plochou 5 m2 slúži na výmenu nákladu v teréne alebo vlastného úžitkového zaťaženia. Konfigurovateľný súbor senzorov možno použiť na prieskum geológie plytkých vôd a podrobné mapovanie morského dna v hĺbkach od 2 do 200 metrov. V prípade potreby možno Argus vybaviť elektromagnetickou technológiou spoločnosti Argeo na prieskum nevybuchnutej munície a novým seizmickým systémom s ultravysokým rozlíšením.

Autonómne systémy umožňujú diaľkový dohľad a úplné ovládanie vďaka pripojeniu Wi-Fi a LTE, pričom operátori môžu na diaľku monitorovať okolie a zároveň sú upozornení na potenciálne kolízie vďaka kombinovanému úsiliu palubného systému AIS triedy B (Automated Identification System – automatizovaný identifikačný systém), radaru a videokamier so živým prenosom. Pri stabilnej prieskumnej rýchlosti 4 uzly hybridný pohonný systém údajne ponúka dojazd viac ako 2 500 námorných míľ a výdrž až 25 dní.

Prieskumné a inšpekčné plavidlo Argus bez posádky je určené pre trh s veternými elektrárňami na mori.

Autonómne prieskumné plavidlo Argus sa začalo používať na riešenie veterných aplikácií na mori, ale môže poskytovať podporu s nízkymi emisiami aj pre iných členov sektora pobrežnej energetiky, napríklad pre ťažbu ropy a plynu. V pláne je aj prevádzka s nulovými emisiami.

„Podarilo sa nám znížiť emisie o 95 % v porovnaní s tradičným plavidlom s posádkou,“ povedal Trond Crantz, generálny riaditeľ spoločnosti Argeo. „Naším cieľom je 100 percent, ktoré, ako dúfame, čoskoro dosiahneme“.