Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia RAP využíva zvuk k rýchlejšiemu odstráneniu tetovaní

Technológia RAP využíva zvuk k rýchlejšiemu odstráneniu tetovaní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odstrániť tetovanie s pomocou laseru býva zvyčajne dlhý proces, ktorý si vyžaduje viacero sedení, rozložených niekoľko týždňov od seba. Nový akustický systém by však mohol umožniť úplné odstránenie tetovania iba počas dvoch alebo troch návštev u špecialistu.

Bežné systémy pre odstránenie tetovaní využívajú laserový lúč, s pomocou ktorého sa rozbíjajú zhluky častíc atramentu tetovania pod kožou. Rozbité častice sa potom postupne odvádzajú bielymi krvinkami z tela. Tento proces si vyžaduje viacnásobné ošetrenie, pretože laser odstráni iba hornú vrstvu častíc počas jednej relácie.

Tieto obmedzenia sa rozhodla odstrániť americká firma Soliton, ktorá vyvinula systém Rapid Acoustic Pulse (RAP). Technológia funguje tak, že bezprostredne po vykonaní počiatočného prechodu laserom po tetovaní sa použije ručné zariadenie RAP, ktoré vysiela akustické impulzy cez kožu. Tým sa odstránia aj vakuoly a častice atramentu sa rozptýlia.

Zvukový systém Rapid Acoustic Pulse pre rýchle odstraňovanie tetovaní.

Vďaka tomu sa môže vykonať ďalší prechod laserom už v priebehu niekoľkých minút, pričom v jednej relácii to môžu byť až štyri prechody. Počas klinickej štúdie s 32 dobrovoľníkmi s čiernym tetovaním sa preukázalo, že jednotlivé sedenia s použitím technológie RAP dokážu vyblednúť pigment tetovania v priemere o 49 percent. Pri použití tradičného procesu len s laserom je to 16 percent. Podľa výrobcu to znamená, že tetovanie môže byť úplne odstránené v priebehu dvoch až troch relácií, čo ušetrí čas aj peniaze.

Vývojári stále skúmajú schopnosť systému odstrániť aj viacfarebné tetovanie a momentálne prebiehajú štúdie na zvieratách. Technológia je sľubná aj ako nástroj pri odstraňovaní celulitídy. Spoločnosť Soliton momentálne cez crowdfunding platformu FlashFunders hľadá potenciálnych investorov, ktorí by pomohli s komercializáciou systému RAP.

Zvukový systém Rapid Acoustic Pulse pre rýchle odstraňovanie tetovaní.

Zvukový systém Rapid Acoustic Pulse pre rýchle odstraňovanie tetovaní.