Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická pekáreň sama upečie až 10 čerstvých chlebov za 1 hodinu

Robotická pekáreň sama upečie až 10 čerstvých chlebov za 1 hodinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Wilkinson Baking Company na tohtoročnej výstave CES v Las Vegas lákala návštevníkov vôňou čerstvo napečeného chleba. Postaral sa o to ich automatizovaný stroj BreadBot, ktorý je navrhnutý pre obchody s potravinami a supermarkety a dokáže upiecť až 10 čerstvých za jednu hodinu.

Roboty sa postupne dostávajú aj do potravinárstva a už dnes napríklad dokážu na počkanie pripraviť miešané pokrmy či dokonca chutné hamburgery. Spoločnosť Wilkinson Baking Company si dala za cieľ vyplniť medzeru medzi veľkokapacitnou a domácou pekárňou chleba a vytvorila samostatný automatizovaný robotický stroj BreadBot, ktorý dokáže denne upiecť až 235 chlebov, či už je to chlieb biely pšeničný, celozrnný alebo ovsený.

Robotická pekáreň BreadBot.

Robotická pekáreň je navrhnutá pre obchody s potravinami a supermarkety, ktorým dokáže ušetriť náklady spojené s dovozom chleba, čím sa aj šetrí životné prostredie. Na rozdiel od podobných pekární sa ušetrí na ľudskej pracovnej sile. Personál je potrebný iba pri pridávaní ingrediencií a potom až pri krájaní už napečených chlebov na krájačke.

BreadBot má rozmery 305 x 135 cm a je tak dostatočne kompaktná, vďaka čomu sa dá umiestniť aj do otvoreného priestoru, takže zákazníci cez transparentnú plochu môžu sledovať ako robot pracuje. Výstup 10 chlebov za hodinu bol pritom nastavený na základe zisťovania požiadaviek majiteľov obchodov.

Robotická pekáreň BreadBot.

BreadBot používa suché ingrediencie, ktoré sa vkladajú do násypky. Zariadenie sa potom naprogramuje pomocou aplikácie, v ktorej sa nastaví teplota vody, rýchlosť miešania, vlhkosť vzduchu, výška bochníka podľa typu, rovnako ako aj čas spustenia a zastavenia výroby chlebov počas celého dňa. Časový harmonogram sa dá nastaviť na tri mesiace vopred. Stroj dokáže dokonca informovať zamestnancov, keď potrebuje doplniť prísady, alebo že už nastal čas na vybratie hotových chlebov.

Robotická pekáreň BreadBot.