Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne kombajny sú pripravené vyraziť na ruské polia

Autonómne kombajny sú pripravené vyraziť na ruské polia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najväčšia ruská poľnohospodárska spoločnosť spojila svoje sily s firmou Cognitive Technologies, ktorá sa zaoberá umelou inteligenciou, aby spustili pilotný projekt autonómneho zberu plodín na 665 000 hektároch ruskej pôdy. Táto technológia by mohla v poľnohospodárstve pomôcť zefektívniť zber a zvýšiť výnosy plodín.

Holdingová spoločnosť Rusagro uzavrela zmluvu so spoločnosťou Cognitive Technologies, ktorá stojí napríklad aj za testovaním autonómnej električky v Moskve, aby do kombajnov nainštalovala autonómny systém Cognitive Agro Pilot. Ten pomôže spravovať do kombajnov, ktoré pomôžu so zberom plodín na poliach v regióne Belgorod.

V dohode je požiadavka, aby tento autonómny systém dokázal bezpečne fungovať na oranej alebo nezoranej pôde, rovnako ako aj na kosených alebo nekosených poliach, a aby dokázal prijať príslušné opatrenia, ak zistí, že sa v jeho dráhe nachádzajú objekty, ako iné stroje, stromy, cesty, zvieratá alebo ľudia.

V ruskom regióne Belgorod sa spúšťa pilotná prevádzka autonómnych kombajnov.

Autonómna technológia Cognitive Agro Pilot obsahuje riadiaci systém nazývaný Agrodroid, videokameru, dotykový displej a prepojovacie káble. Ľudskí operátori budú prítomní v kabínach kombajnov, no autonómny systém pohonu stroja im umožní sa plne zamerať na kontrolu systému pre zber plodín. Podľa vyjadrenia spoločnosti Cognitive Technologies použitie ich systému môže znížiť straty zŕn pri zbere až dvojnásobne. Bezpečná prevádzka autonómneho kombajnu je pritom možná za akýchkoľvek poveternostných a svetelných podmienok.

Autonómny riadiaci systém sa dokonca dá nainštalovať na akékoľvek kombajny, traktory či postrekovače. Zostava je dodávaná v module s Agrodroidom tak, aby sa dala presunúť z jedného vozidla do druhého bez toho, aby sa musel kupovať nový systém.

Po úspešnom dokončení pilotnej prevádzky autonómnych kombajnov očakáva spoločnosť Rusagro, že tento systém bude v nasledujúcich rokoch nainštalovaný do všetkých jej 800 kombajnov.

Autonómny systém pohonu kombajnu umožní ľudskému operátorovi sa plne zamerať na kontrolu systému pre zber plodín.