Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Termálne HUD zvýrazní hasičom hrany objektov aj v hustom dyme

Termálne HUD zvýrazní hasičom hrany objektov aj v hustom dyme
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tímy hasičov zvyknú nosiť ručné termálne prístroje, ktoré im pomáhajú vidieť v prenikavom hustom dyme. Americká spoločnosť však zabudovala termálne videnie s technológiou detekcie hrán objektov do malého HUD displeja pre jedno oko, ktorý je umiestnený vo vnútri dýchacej masky.

Dýchacia maska pre hasičov C-Thru od spoločnosti Qwake je vybavená malým, priehľadným skleneným HUD displejom pre pravé oko. Na túto plochu sa potom premieta živý obraz z termálnej kamery, ktorá je umiestnená na vonkajšej strane hasičskej masky. Vďaka prediktívnemu algoritmu umelej inteligencie sú v obraze detegované okraje a tvary objektov.

Dýchacia maska pre hasičov Qwake C-Thru

Pre hasiča to vo finále vyzerá tak, že potom cez HUD displej vidí priamo v prostredí rozšírenej reality (Augmented reality – AR) jasné hrany medzi rôznymi materiálmi, ktoré majú odlišnú tepelnú vodivosť. Tie sú pre hasiča zvýraznené hrubšou linkou v zelenej farbe. Táto technológia sa javí byť ako veľmi užitočná pre zvýšenie viditeľnosti v náročným podmienkach, najmä ak je miestnosť tmavá a plná dymu.

Zvýraznenie hrán v termo zábere z dýchacej masky C-Thru

Počas testovania technológie hasičským zborom Cosumnes v Kalifornii si v rámci tréningových cvičení hasiči, vybavení súpravou C-Thru, pochvaľovali, že nielenže mohli vidieť „obete“, ktoré hľadali, ale úroveň detailov bola pre nich prekvapujúca. No zdá sa, že systém je stále vo fáze prototypu, hoci v tomto prípade ide o zjavne dosť pokročilé prototypy. Je teda stále otázne, koľko bude táto technológia budúcej generácie stáť. Dôležité tak bude, aby si ju mohli hasičské zbory dovoliť nakúpiť zo svojho často limitovaného rozpočtu.

Dýchacia maska pre hasičov Qwake C-Thru