Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fujifilm odhaľuje nový model X-T4 so stabilizáciou obrazu v tele

Fujifilm odhaľuje nový model X-T4 so stabilizáciou obrazu v tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Fujifilm predstavila nadchádzajúceho nástupcu bezzrkadlového fotoaparátu X-T3 z roku 2018. Nový model X-T4 sa pritom môže pochváliť zabudovaným systémom stabilizácie obrazu v tele, rýchlejším kontinuálnym snímaním a dlhšou výdržou batérie.

Modelový rad bezzrkadloviek X-T sa vyznačuje atraktívnym retro dizajnom a nie je tomu inak ani v prípade novej vlajkovej lode Fujifilm X-T4. Tá dostala do výbavy 5-osovú stabilizáciu obrazu v tele s až 6,5 stupňami potláčania otrasov fotoaparátu. Výrobca tvrdí, že štruktúra pre absorbovanie otrasov dokáže pri stlačení spúšte tiež zmierniť chvenie.

Novo vyvinutá mechanická uzávierka s ohniskovou rovinou je odolnejšia a tichšia ako v prípade predchádzajúceho modelu X-T3 a umožní tak používateľom dosiahnuť nepretržité snímenia rýchlosťou až 15 snímok za sekundu. Oneskorenie medzi jednotlivými snímkami je pritom údajne len 0,035 sekundy. Pri použití elektronickej uzávierky sa používateľ môže tešiť na kontinuálne snímanie s rýchlosťou až 30 snímok za sekundu. Systém dokáže zaostriť za 0,02 sekundy a vylepšilo sa aj sledovanie objektov v režimoch AF a Face / Eye AF.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-T4.

Srdcom novej vlajkovej lode bezzrkadlového fotoaparátu X-T4 je 26,1 megapixelový (23,5 x 15,6 mm) obrazový snímač X-Trans CMOS 4 so zadným osvetlením, ktorý spolupracuje s obrazovým procesorom X-Processor 4. Štandardne je k dispozícii citlivosť na svetlo až do ISO 12 800, ktorá sa dá rozšíriť na ISO 51 200. Fotografi môžu využiť novo režim Film Simulation, ktorý reprodukuje farby a tóny z doby fotografického filmu, ako aj režim pre vytváranie „vyblednutých“ snímok s nízkou saturáciou a vysokým kontrastom.

Filmári môžu nakrúcať svoje diela v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Pri znížení rozlíšenia na Full HD sa dajú nakrúcať spomalené videá s rýchlosťou 240 snímok za sekundu. O plynulé zábery sa postará digitálna stabilizácia obrazu. Výstup na externé úložisko cez HDMI obsahuje viac informácií o farbe, ako pri ukladaní na SD kartu vo fotoaparáte.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-T4.

Kompozícia záberu sa dá vykonať buď pomocou 0,5 palcového OLED hľadáčiku s 3,69 miliónmi bodov alebo cez 3 palcový dotykový displej s 1,62 miliónmi bodov, ktorý sa dá vyklápať v rôznych uhloch. V druhom prípade môže byť obraz na displeji vylepšený tak, aby mohli používatelia jasne sledovať scény aj pri horšom osvetlení. V režime Live View sú tiež k dispozícii dva ďalšie režimy. Resolution Priority zvyšuje jemnejšie detaily, zatiaľ čo režim Frame Rate Priority vyhladzuje pohybujúce sa objekty.

Batéria fotoaparátu by mala na jedno nabitie vydržať v normálnom režime približne 500 snímok alebo až 600 snímok v úspornom režime. Pridaním voliteľnej batérie k rukoväti sa dá výdrž zvýšiť až na 1 700 snímok. K dispozícii je samozrejme aj pripojenie Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11n pre diaľkové ovládanie a bezdrôtový prenos dát.

Nový bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-T4 za začne predávať v apríli za maloobchodnú cenu 1 699,95 dolárov.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-T4.