Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Leica S3: Dlho očakávaný DSLR fotoaparát stredného formátu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri zo spoločnosti Leica strávili niekoľko rokov vývojom novej vlajkovej lodi DSLR fotoaparátu stredného formátu s názvom S3. Spoločnosť Leica teraz konečne oficiálne uviedla na trh tento 64-megapixelový profesionálny fotoaparát, no ako sa dalo čakať, nie je vôbec lacný.

Posledná vlajková loď série Leica S, ktorá bola vybavená 30 x 45 mm obrazovým snímačom KAF-37500 CCD, mala rozlíšenie 37,5 megapixelov. To v roku 2009 bolo určite pôsobivé, no za tú dobu sa technológie vo fotoaparátoch trocha posunuli. Srdcom novej vlajkovej lodi Leica S3 je tak obrazový CMOS snímač s rozmermi 30 s 45 mm, ktorý dosahuje rozlíšenie až 64 megapixelov.

Snímač Leica ProFormat spolupracuje s vlastným obrazovým procesorom Maestro II pre spracovanie obrazu s citlivosťou svetlo ISO 100 až 50 000, s až 15 úrovňami dynamického rozsahu. Fotoaparát sa vyznačuje okamžitým burst snímaním troch snímok za sekundu a systémom automatického ostrenia s fázovou detekciou. Vyrovnávacia pamäť 2 GB by mala pomôcť s plynulým pracovným tokom.

Profesionálny DSLR fotoaparát stredného formátu Leica S3.

S3-jka je schopná nakrúcať 8-bitové videá v rozlíšení Cine-4K (4 096 x 2 160) s farebným vzorkovaním 4: 2: 2 pri rýchlosti 24 snímok za sekundu alebo v rozlíšení Full HD s rýchlosťou až 30 snímok za sekundu. K dispozícii je tiež integrovaný stereofónny mikrofón pre záznam zvuku v až 16 bitov / 48 kHz. Používateľ môže v prípade potreby využiť aj konektor pre pripojenie externého mikrofónu.

Na zadnej strane tejto profesionálnej zrkadlovky nájdeme 0,87-násobný optický hľadáčik, ktorý pokrýva zhruba 98 percent záberu, a 3-palcový LCD displej s rozlíšením 921 600 bodov, ktorý však nie je dotykový. Rýchla kontrola nastavení fotoaparátu sa dá vykonať pomocou monochromatického displeja na vrchu fotoaparátu.

Profesionálny DSLR fotoaparát stredného formátu Leica S3.

Poveternostným podmienka odolné telo obsahuje aj GPS modul a bezdrôtovú technológiu Wi-Fi 802.11n, ktorá umožní používateľom synchronizovať fotoaparát s aplikáciou Leica Fotos 2.0 pre mobilné zariadenia s operačným systémom iOS alebo Android. Fotoaparát sa tiež môže pochváliť výdržou batérie okolo 1 000 fotografií na jedno nabitie.

Spoločnosť Leica začala novú vlajkovú loď S3 dodávať predajcom. Dá s predbežne objednať za cenu 18 955 dolárov.

Profesionálny DSLR fotoaparát stredného formátu Leica S3.