Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotické hasičské stroje ochránia hasičov pred nebezpečenstvom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári so spoločností Milrem Robotics a InnoVfoam spojili svoje sily, aby vytvorili novú rodinu hasiacich robotov, ktoré môžu v nebezpečných situáciách pomáhať ľudským hasičom alebo ich aj úplne nahradiť. Robotické stroje sú vybavené vodnými a penovými delami, ako aj ďalšími protipožiarnymi systémami.

Hasenie požiarov je vždy nebezpečná práca, no niektoré požiare sú dokonca tak nebezpečné, že jediným bezpečným spôsobom je zabrániť šíreniu požiaru a počkať, kým sám na uzavretom mieste nedohorí. To platí najmä pri veľkých požiaroch v skladoch či v chemických podnikoch. Takéto požiare môžu byť veľmi deštruktívne a počas nich sa môže šíriť toxický dym do vzdialenosti až niekoľkých kilometrov. To znamená, že je ideálne zabezpečiť spôsob, ako tieto požiare monitorovať a bojovať proti nim bez toho, aby hasiči zbytočne neriskovali svoje životy.

Podľa spoločnosti Milrem Robotics môžu byť robotické hasičské stroje Multiscope Rescue ovládane ľudskými hasičmi na diaľku. Zábery z ohniska požiaru vysielajú pomocou celého radu kamier, vrátane. Okrem klasických optických kamier sú vybavené termálnymi a infračervenými kamerami, ako aj rôznymi plynovými a chemickými senzormi. Tieto protipožiarne monitorovacie systémy sú oddelené od kamier používaných pre navigáciu a obsluhu samotného robotického stroja, takže sa môže pohybovať a stále mať prehľad o požiari.

Robotické hasičské stroje Multiscope Rescue.

Robotický hasičský stroj Multiscope Rescue má maximálne úžitkové zaťaženie 1 200 kilogramov a jeho ťažná sila je 21 200 N. Okrem monitorovacích systémov je tak schopný prepraviť ďalšie hasičské vybavenie, ako sú nádrže s vodou a hasiacou penou, ťažké hasiace hadice či dokonca aj drony, ktoré poskytnú hasičom letecký pohľad na situáciu. Robotický stroj je dostatočne robustný na to, aby sa dal aj letecky spustiť do oblastí zasiahnutých požiarom, pričom jeho delá sú schopné tlačiť vodu a hasiacu penu rýchlosťou až 20 000 litrov za minútu.

Tieto systémy by mohli v budúcnosti pomôcť zmierniť nebezpečenstvo, ktorému sú hasiči vystavovaní, a zároveň pomôcť s rýchlejším uhasením požiarov. Spoločnosť Milrem Robotics zverejnila aj 3D animáciu, ktorá zobrazuje tieto hasičské roboty v akcii. Video si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU.