Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý ručný laserový skener BLK2GO sníma 3D priestor počas chôdze

Prvý ručný laserový skener BLK2GO sníma 3D priestor počas chôdze
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Leica Geosystems, firma zaoberajúca sa riešeniami pre meranie a prieskum, vyvinula prvý mobilný ručný laserový skener BLK2GO svojho druhu. Ten je navrhnutý tak, aby efektívne a rýchlo skenoval a zaznamenával zložité 3D prostredia. Využíva k tomu najpokročilejšie technológie.

Kompaktný ručný snímací skener BLK2GO zachytáva snímky a rozmerovo presné body okolia, v ktorom sa pohybuje používateľ. Vďaka dvojosovej technológii LiDAR a vizuálnej technológii SLAM (simultánna lokalizácia a mapovanie) má zariadenie neustále povedomie nielen o okolí, ale aj presne vie, kde sa používateľ nachádza v priestore. Počas skenovania tak sleduje trajektóriu používateľa a zachytáva priestor okolo neho pri jeho pohybe.

Ručný laserový 3D skener Leica Geosystems BLK2GO.

Digitálne zachytávanie priestoru prebieha v reálnom čase, pričom zariadenie je schopné skenovať nad a pod predmetmi, cez miestnosti a dvere, okolo rohov či hore a dole po schodiskách. BLK2GO tak nepretržite vytvára digitálnu reprezentáciu vo forme zhlukov 3D bodov. Ovládanie jedným tlačidlom a ručné ovládanie umožňujú oveľa väčší stupeň jednoduchosti a mobility, čo môže byť zvlášť užitočné pre zložité priestory a objekty, ktoré sa dajú ťažko skenovať konvenčnými 3D skenermi. V spojení s mobilnou aplikáciou pre zariadenia s operačným systémom iOS získa používateľ okamžitú spätnú väzbu a rýchlu kontrolu údajov, ako aj možnosť kontroly stavu skenera.

Ručný laserový 3D skener Leica Geosystems BLK2GO.

Skenovanie okolitého priestoru prebieha prostredníctvom plne 360 stupňového kamerového systému. Ten sa skladá z kamery s vysokým rozlíšením 12 megapixelov a snímacím rozsahom 90 ° x 120 ° a z panoramatického systému počítačového videnia pomocou troch kamier s rozlíšením 4,8 megapixela, ktoré majú záber v rozsahu 300 ° x 135 °. Interná pamäť má kapacitu až 24 hodín skenovania pri komprimácii údajov alebo 6 hodín v prípade nekomprimovaných dát.

Samotný ručný 3D skener má valcové telo vyrobené z čierneho eloxovaného hliníka, ktoré má výšku 279 milimetrov a priemer 80 milimetrov. Zariadenie váži 650 gramov. Pridaním vymeniteľnej batérie sa hmotnosť zvýši na 775 gramov. Nabíjateľná lítium-iónová batéria poskytne výdrž približne 45 až 50 minút skenovania na jedno nabitie.

Ručný laserový 3D skener Leica Geosystems BLK2GO.