Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DJI posiela do vzduchu nový dron Matrice 300 RTK a H20 kamery

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť DJI oznámila prírastok robustného a vode odolného dronu Matrice 300 RTK pre firemné použitie, spolu s kamerovými modulmi Zenmuse H20, ktoré sú navrhnuté pre letecké inšpekcie, mapovanie, prieskumy či pátracie a záchranné misie.

Profesionálny dron DJI Matrice 300 RTK dokáže pracovať vo vzduchu až 55 minút na jedno nabitie batérie. Operátori sú schopní s minimálnym prestojom vymeniť batériu za nabitú a to aj vďaka novej nabíjačke pre rýchle nabíjanie štyroch batérii pre dron a diaľkový ovládač. Dron dosahuje maximálnu rýchlosť letu 23 metrov za sekundu a je schopný uniesť až tri náklady súčasne, s celkovou hmotnosťou 2,7 kilogramu.

Profesionálny dron DJI Matrice 300 RTK.

M300 RTK prichádza s novým prenosovým systémom, ktorý umožní streamovanie 1080p videa v troch kanáloch zo vzdialenosti až 15 kilometrov. O bezpečný prenos údajov sa postará šifrovanie AES-256. Dron disponuje snímacím a polohovacím systémom do šiestich smerov, ktorý má horizontálny detekčný rozsah 40 metrov pre vyhýbanie sa prípadným prekážkam. Telo dronu je odolné voči poveternostným vplyvom v kategórii IP45 a batérie s ohrievacím systémom dokážu fungovať aj pri teplotách pod nulou.

Primárny letový displej ponúka operátorovi informácie počas letu dronu, ako je výška a rýchlosť, a zobrazuje aj údaje o prekážkach, aby mohol v prípade potreby vykonať úpravy. Systém AirSense zhromažďuje letové údaje od blízkych lietadiel pomocou vysielačov ADS-B, aby varoval pilotov pred možným rizikom kolízie. Spoločnosť DJI tiež zaviedla režim pre podporu dvoch operátorov. To znamená, že ak hlavný operátor stratí kontrolu nad dronom, vypadne spojenie alebo sa vybije batéria v diaľkovom ovládači, druhý operátor môže prevziať ovládanie dronu. Tento režim by mohol byť užitočný aj pre výcvik operátorov.

Profesionálny dron DJI Matrice 300 RTK.

Údaje o misii možno zbierať pomocou režimov Smart Pin & Track alebo Smart Inspection. Prvý zahŕňa detekciu a sledovanie pohybujúcich sa objektov a schopnosť označiť zaujímavé miesta na trase a zdieľať presné údaje o polohe s iným operátorom alebo pozemnou posádkou. Druhý režim je zameraný na kontrolu ropných a plynových zariadení, elektrických vedení, železničnej infraštruktúry atď. Môže uľahčiť zaznamenávanie údajov v reálnom čase či zhromažďovanie údajov z presne rovnakého miesta pri opakovaných misiách. Pre plánovanie misií je k dispozícii až 65 535 trasovacích bodov.

Kamera DJI Zenmuse H20.

Spoločnosť DJI tiež uviedla úplne nový kamerový systém. Kamery zo série Zenmuse H20 sú ukryté v tele odolnom voči striekajúcej vode v kategórii IP44 a sú vybavené hybridnou zostavou viacerých snímačov. Kamera H20 má 20 megapixelový snímač s 23-násobným hybridným optickým priblížením, spolu so širokouhlým objektívom s rozlíšením 12 megapixelov a s laserovým zameriavačom. Model kamery H20T pridáva do tejto konfigurácie ešte aj rádiometrickú termálnu kameru.

Dron M300 RTK a kamery série Zenmuse H20 sa dajú predbežne objednať, pričom distribúcia by sa mala začať v druhom štvrťroku 2020. Ceny zatiaľ neboli oznámené.

Kamera DJI Zenmuse H20T.