Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chasing M2: Profesionálny podvodný dron so 4K kamerou

Chasing M2: Profesionálny podvodný dron so 4K kamerou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o takzvané „podvodné roboty“ na diaľkové ovládanie, na jednom konci spektra sú spotrebiteľské podvodné drony a na druhej strane sú priemyselné ROV (stroje na diaľkové ovládanie). Nový podvodný dron Chasing M2 ROV by pritom chcel byť niečo medzi tým.

Podvodný dron Chasing M2 ROV od čínskej firmy Chasing Innovation má telo z hliníkovej zliatiny a v portfóliu produktov výrobcu sa radí na úplný vrchol. Prechádzajúce modely spoločnosti zahŕňali podvodný dron Gladius, za ktorým nasledovala jeho menšia a lacnejšia verzia Gladius Mini, a po ňom ešte menší a dostupnejší model Dory.

Profesionálny podvodný dron Chasing M2 ROV.

Zatiaľ čo spotrebiteľské podvodné drony nemajú viac ako šesť vertikálnych / horizontálnych pohonných jednotiek, nový model M2 ich má k dispozícii až osem. To mu poskytne 360-stupňovú ovládateľnosť pod vodnou hladinou, takže sa môže na mieste obracať, nakláňať alebo otáčať v ľubovoľnom smere. Okrem toho sú pohonné jednotky navrhnuté tak, aby nenasávali nečistoty, napríklad piesok alebo vodné rastliny.

M2-jka dosahuje maximálnu rýchlosť 1,5 metra za sekundu a jeho vyberateľná lítiová batéria s kapacitou 2 500 mAh vydrží na jedno nabitie 2 až 4 hodiny. Stroj sa môže ponoriť do maximálnej hĺbky až 100 metrov. Je spojený s operátorom pomocou napájacieho / komunikačného kábla s dĺžkou 100 alebo 200 metrov.

Profesionálny podvodný dron Chasing M2 ROV.

Pomocou smartfónu alebo tabletu pripevnenému k dodanému diaľkovému ovládaču môžu používatelia sledovať dianie pod vodnou hladinou prostredníctvom záberov zo 4K kamery, ktorá sníma rýchlosťou 30 snímok za sekundu. Kamera s 1 / 2,3-palcovým CMOS snímačom Sony disponuje 152 stupňovým širokouhlým objektívom so svetelnosťou F1,8 a systémom elektronickej stabilizácie obrazu. Keďže však v hĺbkach toho svetla nie je na rozdávanie, má M2-jka aj dve jasné 2 000 lúmenové LED svetlá, ktoré sú rozložené na oboch stranách kamery. Video alebo 12-megapixelové fotografie sa potom ukladajú na vymeniteľnú SD kartu.

Pre špeciálne úlohy sa dá kamera doplniť aj o ďalšie nástroje s hmotnosťou až do 1,5 kg, ako sú ďalšie kamery alebo svetlá či iné doplnky. Výrobca dokonca ponúka voliteľné rameno pre uchopenie predmetov za cenu 499 dolárov.

Profesionálny podvodný dron Chasing M2 ROV je už k dispozícii za cenu 2 600 dolárov vo verzii so 100 m káblom alebo za 2 899 dolárov s 200 m káblom.

Profesionálny podvodný dron Chasing M2 ROV.