Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štvornohý robot Spot sa konečne dostal do komerčného predaja

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics odhalila plány na začatie komerčného využitia svojho štvornohého robota Spot v minulom roku. Po prechodnom období, kedy boli roboty prenajímané na rôzne zaujímavé úlohy, sú teraz k dispozícii na nákup na webovej stránke spoločnosti.

Možnosti štvornohého robota Spot, ktorý sa svojimi pohybmi môže podobať na väčšieho psa, sa v priebehu posledných rokoch dramaticky zlepšili. Preto aj spoločnosť Boston Dynamics minulý rok oznámila, že nasadzuje svoj štvornohý stroj do života ako komerčný produkt. Niekoľko firiem si odvtedy prenajalo robota Spot, aby bol nasadený do rôznych zaujímavých pracovných úloh.

Štvornohý robot Spot od spoločnosti Boston Dynamics.

Patrí medzi ne použitie jeho dvoch kamier a systémov pre vyhýbanie sa prekážkam na zisťovanie únikov plynu na nórskej ropnej plošine, využitie možností diaľkového ovládania pre pasenie stáda oviec na farme na Novom Zélande či používanie jeho kamier na vynútenie sociálneho dištancovania ľudí v parku v Singapure.

Štvornohý robot Spot od spoločnosti Boston Dynamics.

Odteraz si môže konečne každá spoločnosť pridať robota Spot do svojej skupiny pracovníkov, hoci za pomerne vysoké náklady v sume 75 000 dolárov. V cene je zahrnutá náhradná batéria, nabíjačka, kufor na prenášanie a diaľkový ovládač s tabletom a nabíjačkou preň. Aj keď je robot Spot navrhnutý tak, aby fungoval hneď po vybalení, softvéroví vývojári ho môžu vybaviť všetkými druhmi nových zručností, ako je napríklad navigácia v nebezpečnom prostredí alebo prenášanie nejakého nákladu.

Robot Spot je stále veľmi zameraný pre priemyselné alebo komerčné prostredie, pričom spoločnosť poznamenáva, že nie je certifikovaný pre použitie v domácom prostredí.

Štvornohý robot Spot od spoločnosti Boston Dynamics.