Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský kamerový systém pomáha nielen s presným meraním teploty

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
24. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Snímacie čipy v kamerách sú dnes naozaj vyspelé a práve kamery pritom dostávajú pri rôznych, aj bezpečnostných riešeniach, veľký priestor. Vie to aj partia mladých programátorov, ktorí s výstupmi z kamier pracujú už zopár rokov. Dokážu rozpoznávať objekty, ale aj ľudí. Dokonca uviedli na svetlo sveta aj riešenie, ktoré vďaka termokamere pomáhalo i počas pandémie COVID-19.

Kamery už dnes neslúžia len na záznam videí a fotografií. Dáta z nich sa snažia inžinieri využiť aj na aplikácie, ktoré majú ľuďom uľahčovať život. Údaje z kamier už niekoľko rokov využívajú pri svojich riešeniach aj vývojári z Lurity Slovakia. Napríklad aj na rozpoznávanie tvárí jednotlivcov, a to i v skupinách ľudí. Takto sa dá zvýšiť aj bezpečnosť vstupu do objektov.

„Firma má NFC karty a chce zvýšiť úroveň zabezpečenia. To znamená, že človek priblíži k tomu zariadeniu svoju kartu, ktorá je prepojená napríklad s dochádzkovým systémom. Skontroluje, či je to naozaj ten človek, lebo tá karta mohla byť ukradnutá. No a v druhom prípade, kedy to je jedna voči „n“, tak kontrolujeme, že či ten človek naozaj je zamestnancom tej firmy. Vtedy by stačila čisto iba biometria, netreba žiadne karty,“ vysvetľuje pán Tomáš Tiefenbach, CEO, Lurity Slovakia.

No nie sú to len ľudské tváre. Slovenské softvérové vybavenie dokáže rozpoznávať aj objekty.

„Sme to transformovali na reklamné totemy, ktoré sú v nákupných centrách, napríklad aj LED Boardy. Ony majú meranie sledovanosti. Pomocou kamery dokážeme rozpoznať napríklad, že koľko ľudí videlo tú reklamu, demografiu ľudí. Samozrejme všetko je anonymne. Ak je LED Board inštalovaný napríklad pri ceste, dokážeme spočítať, koľko áut videlo ten LED Board.“

Popri bežných videokamerách sú, aj v priemysle, často využívané termálne kamery, ktoré snímajú teplotu. Programátori z Lurity Slovakia pomocou takejto kamery vytvorili riešenie, ktoré sa uplatnilo najmä počas pandémie COVID-19.

„Zariadenie FeverScreener je na automatické meranie teploty. Dokáže automaticky zmerať teplotu, ak človek príde na vzdialenosť 1 meter, a vyhodnotiť či má človek zvýšenú teplotu, horúčku alebo normálnu teplotu. Na základe toho ho pustí. Dokáže otvoriť turniket alebo dvere. Dokáže pracovať s ďalšími zariadeniami, napríklad s dochádzkovým systémom, s monitorovacím systémom.“

Meranie teploty pomocou slovenskej inovácie má pomerne vysokú presnosť a ďalšou výhodou je aj to, že je riešenie rýchlejšie ako bežné ručné meranie teploty. Ocenia to najmä firmy s väčšími prevádzkami.

„Naozaj sa bavíme o desatinách stupňov - 0,3 stupňa je presnosť zariadenia. My sa ju neustále snažíme zlepšovať. Tým, že je to na krátku vzdialenosť, dokážeme jemne vylepšovať tie termometrické parametre zariadenia. Je to veľmi rýchle. Je to do jednej sekundy.“

Aj v tomto projekte dostala miesto umelá inteligencia, vďaka ktorej systém rozpoznáva, či má človek na tvári rúško. Ak ho nemá, spustí sa alarm alebo zašle notifikáciu.

„Dokáže potom rozpoznať, že toto je rúško, možno typ toho rúška, lebo tých rúšok je strašne veľa. A ten systém musí predikovať, že aj keď toto rúško nemám natrénované, tak budem ho vedieť rozpoznať. Dokážeme identifikovať či človek má rúško, či ho má správne nasadené. Mohol ho mať napríklad iba na pol nosa, vtedy nie je správne nasadené, a to zariadenie to ohlási.“

V súvislosti s GDPR Slováci v zariadení vytvorili niekoľko režimov, aby boli podmienky tejto legislatívy splnené.

„Prvý režim je anonymný. Vtedy zariadenie iba zmeria teplotu, skontroluje rúško. Žiadne osobné údaje sa neukladajú ani nespracovávajú. Druhý režim je, že tie dáta idú na cloud. Tam sa môžu vyhodnocovať. To znamená, že firma má k dispozícii fotky, samozrejme súhlas od zamestnancov, že takéto meranie môžu robiť, vyhodnocujú tú teplotu. A tretie riešenie je, keď je to prepojené s biometriou.“

Celý systém však nie je len jednoúčelový, a tak sa jeho využitie predpokladá aj po pandémii.

„Sú rôzne variácie tohto zariadenia. Také najzákladnejšie, že to je na stojane. Jedna sieť supermarketov to využíva týmto spôsobom. Ľudia sa tam dobrovoľne môžu zmerať si teplotu predtým, ako vstúpia do obchodu. Iná variácia je napríklad na stene, ak to osadia k dochádzkovému systému. Dokáže to otvoriť napríklad dvere, ak majú teplotu v poriadku. Tretia variácia je napríklad pripojené vlastne priamo na turniket a dokáže to otvoriť alebo zablokovať vstup,“ dodáva pán Tomáš Tiefenbach, CEO, Lurity Slovakia.

Aj keď podobné riešenia s termálnymi kamerami vyvíjajú i svetové firmy, je zaujímavé, že sa k tomu dokázali priblížiť aj mladí Slováci. Ich riešenie je pritom variabilné, a tak bude určite zaujímavé sledovať, kam sa môže v budúcnosti dostať.