Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Konfigurovateľný dron xFold dokáže zdvihnúť viac ako 450 kg nákladu

Konfigurovateľný dron xFold dokáže zdvihnúť viac ako 450 kg nákladu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci môžu kvadrokoptéry poskytnúť relatívne dobrú výdrž batérie, ich náprotivky so šiestimi alebo až ôsmimi rotormi zase dokážu zdvihnúť do vzduchu ťažšie bremená. Nový dron xFold si však môže vybrať akúkoľvek možnosť, keďže ďalšie ramená s vrtuľami sa k nemu dajú podľa potreby buď pripevniť alebo odpojiť.

Dron xFold, ktorý vyrobila startup spoločnosť ZM Interactive, je k dispozícii v štyroch modeloch s telom vyrobeným z uhlíkových vlákien. Každý z nich môže byť nasadený vo svojej základnej podobe kvadrokoptéry alebo môže byť osadený šiestimi, ôsmimi alebo dokonca až 12-timi vrtuľami. V posledných dvoch konfiguráciách sú na konci každého ramena umiestnené dve vrtule, takže dron nemusím mať osem alebo dvanásť samostatných ramien. Okrem toho je možné ramená sklopiť dozadu (ale ponechané pripevnené k dronu) pre jednoduchšiu prepravu alebo skladovanie.

Konfigurovateľný dron xFold.

Podľa spoločnosti ZMI si môžu používatelia vymeniť ramená v priebehu len niekoľkých minút. V závislosti na tom, na čo sa dron používa, môžu operátori tiež rýchlo nainštalovať voliteľné ďalšie nástroje, ako sú robotické ramená, hasiace zariadenie, postrekové zariadenie alebo 3D mapovacie senzory.

Najmenší model, xFold Spy, má vo svojej konfigurácii so štyrmi vrtuľami údajnú výdrž batérie 35 minút, v konfigurácii s 12-timi ramenami sa výdrž pohybuje na stále slušných 25 minút. Tento model má maximálnu úžitkovú nosnosť 2,7 kilogramu v prvom a 6,8 kilogramu v druhom prípade, hoci v obidvoch prípadoch čas letu klesne na 10 minút.

Konfigurovateľný dron xFold.

Väčšie modely xFold Travel a Cinema majú postupne vyššie špecifikácie, zatiaľ čo na vrchole sa nachádza model xFold Dragon. Jeden z jeho variantov, Dragon Hybrid, využíva hybridný pohon na benzín / elektrický pohon s batériou a v režime so šiestimi vrtuľami vydrží vo vzduchu až štyri až osem hodín. Iný variant, model Dragon H, sa chváli tým, že dokáže údajne zdvihnúť až 454 kilogramov nákladu v nastavení s 12-timi vrtuľami. Je zrejme zbytočné pripomínať, že všetku drony xFold sú zamerané na profesionálne použitie.

Konfigurovateľný dron xFold.