Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém ApisProtect monitoruje stav včelieho úľa v reálnom čase

Systém ApisProtect monitoruje stav včelieho úľa v reálnom čase
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pretože takzvaná porucha kolapsu kolónií naďalej decimuje populácie včiel po celom svete, je pre včelárov ešte dôležitejšie, aby sledovali podmienky vo svojich úľoch. Írsky vývojári preto pre nich navrhli systém ApisProtect, ktorý automatizuje tento proces a dokáže potenciálne zachytiť problémy skôr, kým budú nenávratné.

Hoci väčšina včelárov vykonáva ručné kontroly svojich úľov, samotný proces môže byť pre včely znepokojujúci a stresujúci, nehovoriac o tom, že je to časovo náročná úloha. Ak sa navyše medzi jednotlivými inšpekciami vyskytnú problémy, chovatelia nemusia vedieť o vzniknutej situácii, až kým už nie je neskoro.

Pomôcť by im však mohol novo navrhnutý systém ApisProtect, ktorý je hardvérovo zložený z dvoch častí. Na spodnej strane strechy každého úľa sa inštalujú senzorové zariadenia napájané z batérie a druhou časťou je centrálne umiestnená základňová stanica.

Systém ApisProtect pre automatizované monitorovanie stavu úľov.

Senzorové zariadenia pritom nepretržite monitorujú teplotu, vlhkosť, pohyb včiel a hladinu zvuku včiel v príslušných úľoch. Tieto údaje sa bezdrôtovo prenášajú na základňovú stanicu, ktorá ich zase prenáša na cloudový server. Tam sa analyzujú pomocou algoritmov založených na strojovom učení, ktoré boli trénované na dátach zhromaždených počas troch rokov zo stoviek úľov nachádzajúcich sa na troch kontinentoch.

Systém ApisProtect pre automatizované monitorovanie stavu úľov.

Včelári môžu potom v sprievodnom softvéri skontrolovať v prehľadnej tabuľke svoje spracované údaje o danom úli , kedykoľvek a kdekoľvek majú prístup na internet. Ak navyše systém zistí, že v jednom alebo vo viacerých úľoch môže dôjsť k problémom, ako sú choroby alebo napadnutie škodcami, sú používatelia okamžite varovaní prostredníctvom upozornenia na pripojenom smartfóne.

Systém ApisProtect pre automatizované monitorovanie stavu úľov.