Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skyfront si nárokuje svetový rekord v dĺžke letu hybridného dronu

Skyfront si nárokuje svetový rekord v dĺžke letu hybridného dronu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americký výrobca dronov Skyfront posunul hranice doby letu multirotorových dronov a teraz si nárokuje vytrvalostný svetový rekord pre svoj dron Perimeter 8, ktorý zostal vo vzduchu 13 hodín, 3 minúty a 57 sekúnd, a ktorý preletel vzdialenosť 330 kilometrov.

S rozmermi 2 x 1,9 metra v letovej konfigurácii je dron Perimeter 8 poháňaný proprietárnym hybridným benzínovo-elektrickým pohonom so vstrekovaním paliva, ktorý podľa spoločnosti Skyfront nahradzuje bežnú batériu kvôli predĺženiu času letu až o faktor 20. Zatiaľ čo štandardný model dronu Perimeter 8 má maximálnu výdrž bez úžitkového zaťaženia viac ako päť hodín a dolet do vzdialenosti 177 kilometrov, „droní rekordman“ bol vybavený pomocnou palivovou nádržou pre viac ako dvojnásobný čas letu.

Upravený dron Perimeter 8 s hybridným pohonom letel od východu do západu slnka a získal nový rekord vo výdrži.

Spoločnosť Skyfront tvrdí, že „počas neslýchaného výkonu zostal tento priemyselný dron vo vzduchu celý deň. Model Perimeter 8 vybavený palivovou nádržou tak mohol zachytiť slnko prechádzajúce oblohou, stúpajúce a zapadajúce nad pobrežím Kalifornie. Jeho let by tak mohol signalizovať zmenu paradigmy v letectve pre verejnú bezpečnosť a komerčné aplikácie“.

Jeden z dronov Perimeter 8 za letu.

Let dronu z dielne spoločnosti Skyfront prekonal Guinnessov svetový rekord, ktorý drží juhokórejská spoločnosť Metavista, ktorej kvadrokoptéra poháňaná vodíkovými palivovými článkami v apríli 2019 letela 12 hodín, 7 minút a 5 sekúnd. To absolútne prelomilo predchádzajúci Guinnessov rekord 2 hodiny, 6 minút a 7 sekúnd, o ktorom spoločnosť Skyfront tiež tvrdila, že ho prekonala v roku 2017 letom svojho dronu Tailwind v trvaní 4 hodiny a 34 minút.

No neboli prítomní žiadni guinnessoví komisári, ktorí by zdokumentovali tento najnovší počin, a overili by posledný záznam. Takže tento rekord nie je certifikovaný a teda ani nebude zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov.

Štandardný dron Perimeter 8 má kameru a riadiaci dosah 100 kilometrov.