Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Panasonic aktualizuje fotoaparát GH5 a láka na vlajkovú loď GH6

Panasonic aktualizuje fotoaparát GH5 a láka na vlajkovú loď GH6
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic predstavila aktualizovanú verziu svojho fotoaparátu GH5 so snímačom formátu Micro Four Third pre profesionálnych tvorcov video obsahu. Model GH5M2 získal nový obrazový procesor a má vylepšené automatické zaostrovanie a stabilizáciu obrazu. Spoločnosť tiež odhalila, že v súčasnosti pracuje na novej vlajkovej lodi série G, modeli s označením GH6.

Fotoaparát GH5 bol uvedený na veľtrhu CES 2017 a profesionálnych filmárov sa snažil upútať možnosťou nakrúcania v 4K UHD pri 60 snímkach za sekundu alebo v Cinema 4K pri rýchlosti 24 snímok za sekundu, rovnako ako aj 10-bitovým farebným výstupom 4 : 2 : 2 do externého rekordéra cez HDMI, duálnou stabilizáciou obrazu, rýchlym automatickým zaostrovaním, dvoma slotmi pre pamäťové karty SD UHS-II a odolným telom.

Fotoaparát Panasonic Lumix GH5M2.

Aktualizovaná verzia Mark II je vybavená rovnakým 20,3-megpixelovým Live MOS snímačom vo formáte Micro Four Third ako jeho predchodca GH5. Nový model však prichádza s antireflexnou vrstvou na minimalizáciu výskytu odrazov a tieňov. Pridanie nového obrazového procesora Venus Engine zaisťuje zlepšenie schopností nakrúcania videí. Fotoaparát zvláda nakrúcanie natívneho 10-bitového 4K UHD rozlíšenia v 4 : 2 : 0 alebo Cinema 4K až do rýchlosti snímania 60 snímok za sekundu, s možnosťou simultánneho výstupu do externého rekordéra cez HDMI pri 10-bitovom 4 : 2 : 2.

Systém stabilizácie obrazu má teraz až 6,5 krokov kompenzácie pre plynulejšie snímanie. Vylepšil sa aj výkon automatického zaostrovania, pretože nový fotoaparát dokáže detegovať oči a tvár subjektu rýchlejšie ako model GH5, zatiaľ čo sledovanie AF bolo zlepšené tiež.

Fotoaparát Panasonic Lumix GH5M2.

Pri použití s aplikáciou Lumix Sync je model Mark II schopný živého vysielania v interiéri alebo exteriéri pri rozlíšení Full HD s rýchlosťou záznamu 60 snímok za sekundu. Káblové živé vysielanie je tiež možné pomocou obslužného programu Lumix Webcam Software a budúca aktualizácia firmvéru umožní aj káblové IP vysielanie. Mark II má rovnaké možnosti Bluetooth a Wi-Fi a má duálnymi slotmi pre SD karty ako jeho predchodca. Nový fotoaparát však získal väčšiu batériu s kapacitou 2 200 mAh.

Fotoaparát Panasonic Lumix GH5M2 sa dá predbežne objednať za cenu 1 699,99 dolárov za telo alebo za 2 299,99 dolárov spolu s zoomovacím objektívom Leica 12–60 mm F2,8.

Fotoaparát Panasonic Lumix GH5M2.

Spoločnosť Panasonic taktiež oznámila, že sa pracuje na novej vlajkovej lodi série G. V tomto okamihu toho nie je známeho príliš veľa, no model GH6 bude dodávaný s novým vysokorýchlostným obrazovým snímačom formátu Micro Four Third, ktorý je spárovaný s najnovším obrazovým procesorom Venus Engine.

GH6-tka sa môže pochváliť internými 10-bitovými DCI možnosťami záznamu videa v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu v pomere 4 : 2 : 2. Prináša pritom neobmedzené nakrúcanie, ak fotoaparát zostane v rámci „certifikovanej prevádzkovej teploty“, a zvláda tiež aj nakrúcanie spomalených videí v 10-bitoch 4K UHD pri rýchlosti 120 snímok za sekundu alebo s variabilnou snímkovou frekvenciou pre dramatické spomalené akčné scény. Nový snímač by mal tiež umožniť 10-bitový záznam 5,7K videa pri rýchlosti 60 snímok za sekundu.

Spoločnosť Panasonic sa chystá novú vlajkovú loď oficiálne uviesť na trh koncom roka 2021. Do predaja by sa mal dostať aj spárovaný s novým objektívom Leica DG 25–50 mm F1,7.

Pripravovaná vlajková loď Panasonic Lumix GH6.