Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon konečne vydáva svoju novú vlajkovú loď EOS R3

Canon konečne vydáva svoju novú vlajkovú loď EOS R3
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po mesiacoch postupného odhaľovania spoločnosť Canon konečne uviedla na trh svoju vlajkovú loď profesionálneho full-frame bezzrkadlového fotografického systému EOS R3. Nový fotoaparát sa môže pritom pochváliť vlastným obrazovým snímačom spoločnosti Canon, rýchlym automatickým zaostrovaním, stabilizáciou obrazu v tele a schopnosťou nakrúcania 6K videí vo formáte RAW.

Nová vlajková loď je vybavená 24,1-megapixelovým full-frame (36 x 24 mm) obrazovým CMOS snímačom so zadným podsvietením, ktorý je označovaný za „prvý svojho druhu“ a disponuje 6 µm štvorcovými pixelmi a low-pass filtrom. Obrazový snímač funguje v tandeme s obrazovým procesorom Canon Digic X.

Táto kombinácia prináša citlivosť na svetlo ISO100 - 102400, ktorú je možné rozšíriť od ISO50 a až do ISO 204 800, ako aj možnosť kontinuálneho snímania až 12 snímok za sekundu pomocou mechanickej uzávierky alebo až 30 snímok za sekundu s elektronickou uzávierkou. Fotoaparát je dodávaný s 5-osovou stabilizáciou obrazu v tele, ktorá umožňuje až osem úrovní kompenzácie chvenia.

Full-frame bezzrkadlový fotoaparát Canon EOS R3.

Vďaka technológii Dual Pixel CMOS AF II je k dispozícii na výber až 1053 bodov automatického ostrenia pri fotografovaní alebo až 819 bodov AF pri nakrúcaní videa. Sledovanie automatického zaostrovania EOS iTR je možné nastaviť tak, aby detegovalo ľudí, zvieratá alebo vozidlá, a to dokonca aj za zhoršených svetelných podmienok až do -7,5 EV. Spoločnosť Canon tvrdí, že fotoaparát využíva technológiu hĺbkového učenia na vylepšenie detekcie očí a tela, portrétne a akčné fotografovanie. Používatelia budú môcť tiež nastaviť počiatočné zaostrovacie pole pri fotografovaní statickým pohľadom, pretože fotoaparát môže sledovať smer oka pri pohľade cez elektronický hľadáčik.

Full-frame bezzrkadlový fotoaparát Canon EOS R3.

Profesionálni používatelia môžu súčasne snímať obrázky vo formátoch RAW / C-RAW a JPEG / HEIF, s podporovanými rôznymi aspektmi, a môžu si vybrať medzi farebnými škálami sRGB a Adobe RGB. Model EOS R3 dokáže nakrúcať nezrezané video v rozlíšení 4K UHD / DCI rýchlosťou až 120 snímok za sekundu, s podporou 10-bitových farieb 4: 2: 2 vo farebnej škále Rec.2020 a s obrazovou technológiou BT.2100 HDR. Zvuk je možné nahrávať vo formáte AAC alebo vo formáte Linear PCM. Fotoaparát je schopný zachytiť aj 6K videosekvencie vo formáte RAW a to pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu.

Full-frame bezzrkadlový fotoaparát Canon EOS R3.

Na zadnej strane sa nachádza OLED hľadáčik s rozlíšením 5,76 milióna bodov, so 100-percentným pokrytím snímky a 0,76-násobným zväčšením pre zobrazovanie v rýchlosti 120 snímok za sekundu bez výpadku. Pod ním sa nachádza 3,2 palcový dotykový LCD displej s variabilným uhlom vyklápania, ktorý má rozlíšenie 4,15 milióna bodov. Používateľ si môže pritom pomocou tlačidiel a voličov na fotoaparáte nastaviť až 34 vlastných funkcií.

K dispozícii je dvojpásmové Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 5.0 pripojenie, ktoré umožnia diaľkové ovládanie a bezdrôtový prenos dát. Fotoaparát má aj fyzické porty USB-C a HDMI, ethernetový port do siete LAN a výstupné konektory pre zapojenie externého mikrofónu a slúchadiel. Do multifunkčnej koľajničky je možné zasunúť rôzne príslušenstvo, vrátane blesku Speedlite EL-1 a nového bezdrôtového rádiového vysielača ST-E10 Speedlite Transmitter.

Full-frame bezzrkadlový fotoaparát Canon EOS R3.

Samotný fotoaparát má rozmery 150 x 142,6 x 87,2 milimetrov a váži 1,015 kilogramu, vrátane batérie a karty CFexpress (fotoaparát má dva sloty na karty, jeden pre kartu CFexpress a druhý pre kartu UHS -II SD). Spustenie fotoaparátu môže trvať približne 0,4 sekundy, zatiaľ čo výdrž batérie na jedno nabitie je udávaná až na 860 fotografií. Telo fotoaparátu je samozrejme utesnené proti vniknutiu prachu a vody.

Nový profesionálny full-frame bezzrkadlový fotoaparát Canon EOS R3 sa dostane do predaja v novembri tohto roka, pričom jeho odporúčaná maloobchodná cena bola stanovená na 5 999,99 dolárov.

Full-frame bezzrkadlový fotoaparát Canon EOS R3.