Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rukavice SenseGlove Nova prinesú do VR tréningu pocit dotyku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Používanie VR okuliarov na školenie môže priniesť do simulovaného tréningového prostredia určitý realizmus, ale bolo by lepšie, keby používateľ vo virtuálnej oblasti cítil aj objekty, s ktorými interaguje. Presne to umožnia haptické rukavice so silovou spätnou väzbou SenseGlove Nova.

VR rukavice SenseGlove Nova umožňujú nositeľom pocítiť tvary a textúry v aplikáciách virtuálnej reality a určujú napríklad tuhosť, odolnosť a nárazovú silu. Spoločnosť SenseGlove ich považuje za užitočné pre tréningové programy vo virtuálnej realite, ako je učenie sa manipulovať s nebezpečnými materiálmi, práca na modernej montážnej linke pomocou komplexných nástrojov a predmetov, navrhovanie a testovanie prototypov a výskum či telerobotické aplikácie.

Systém silovej spätnej väzby vo VR rukaviciach SenseGlove Nova sa skladá z magnetických trecích bŕzd, ktoré kladú odpor a napodobňujú hustotu a veľkosť objektu vo virtuálnej realite.

Účastník kurzu by si tak najskôr musel navliecť mäkké rukavice vyrobené z „inteligentného textilného materiálu“ a potom utiahnuť niektoré popruhy spojené s krytom obsahujúcom elektroniku. Rukavice Nova sa spárujú so samostatnou VR náhlavnou súpravou cez Bluetooth, aby sa dosiahlo úplne bezdrôtové nastavenie. Tento systém využíva na sledovanie pohybu rúk a prstov algoritmy na báze snímača a algoritmy počítačového videnia.

Pre systém silovej spätnej väzby sú v každej rukavici umiestnené štyri magnetické trecie brzdy, jedna pre palec a potom jedna pre prvý, druhý a tretí prst. Tieto brzdy pôsobia odolne voči emulácii hustoty a veľkosti virtuálneho objektu a každá brzda dokáže vyvinúť silu až 20 Newtonov do 20 milisekúnd, čo zodpovedá hmotnosti tehly 2 kilogramy. Sila pôsobiaca na brzdy sa prenáša na končeky prstov prostredníctvom mechanických drôtov.

VR rukavice SenseGlove Nova sa spárujú so samostatnými VR okuliarmi cez Bluetooth.

Spoločnosť SenseGlove taktiež zahrnula technológiu ovládača kmitacej cievky do ukazováka a palcovej časti každej rukavice, aby vytvorila „pocit realistického klikania na tlačidlo a simulácie nárazu, ktoré sú zásadné pre tréning virtuálnej reality s nástrojmi a prístrojovými doskami“.

VR rukavice SenseGlove Nova pritom debutovali na CES 2021 ako prototyp a následne boli testované a preskúmané viac ako 200 profesionálmi z priemyselného odvetvia, vrátane dokonca Kráľovskej holandskej armády. Spoločnosť SenseGlove teraz otvorila globálne objednávky na svoje VR rukavice pre profesionálne školenia a výskum VR / AR s maloobchodnou cenou 5 000 dolárov za jeden pár, aj keď firmy môžu získať značnú zľavu pri hromadných objednávkach.

VR rukavice SenseGlove Nova sa môžu použiť pri virtuálnych tréningových aplikáciách.