Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický pes s odstreľovacia puškou už nevyzerá tak rozkošne

Robotický pes s odstreľovacia puškou už nevyzerá tak rozkošne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje niekoľko štvornohých robotov, ktorí sa inšpirovali psami a dokonca môžu napodobniť aj ich roztomilé správanie. Teraz však môže robotický pes získať podobu aj hrozivej smrtiacej zbrane. Spoločnosť Sword Defense Systems totiž predstavila presnú odstreľovaciu pušku s nočným videním pre robotických psov, ktorá je schopná eliminovať ciele do vzdialenosti 1,2 kilometra.

Bezobslužná puška na špeciálne účely (Special Purpose Unmanned Rifle – v skratke SPUR) je navrhnutá tak, aby sa dala umiestniť na chrbát vybraného robotického psa. V tomto konkrétnom prípade bol zvolený štvornohý robot Vision-60 od spoločnosti Ghost Robotics. Zbraň váži 7,7 kilogramu a obsahuje termokameru Teledyne FLIR Boson s 30-násobným optickým priblížením, ktorá dokáže zachytiť ciele za denného svetla alebo v noci.

Bezobslužná puška na špeciálne účely SPUR namontovaná na robotickom psovi.

SPUR používa náboje s priemerom 6,5 mm Creedmoor alebo 7,62 x 51 mm NATO, ktoré sú umiestnené v 10-nábojovom zásobníku. Z vonkajšej strany tela zbrane je nanesený keramický povlak navrhnutý tak, aby bola zbraň pre systémy nočného videnia ťažšie vidieť. Relatívne ľahký spätný ráz nábojov Creedmoor by nemal pre týchto robotických psov predstavovať príliš veľký problém s udržaním rovnováhy.

V tejto chvíli nič nenasvedčuje tomu, že by tento systém bol autonómny, aj keď táto technológia určite existuje. Nebolo by teda prekvapujúce vidieť tento druh zariadenia nastúpiť do vojenskej služby ako prinajmenšom poloautonómny vražedný stroj.

Bezobslužná puška na špeciálne účely SPUR namontovaná na robotickom psovi.

Spoločnosť Ghost Robotics predstavila zbraňový systém SPUR ako jedno z niekoľkých „partnerských úžitkových zaťažení“ pre robota Vision-60 na konferencii NDIA Future Force Capabilities v Columbuse v štáte Georgia. Spoločnosť označila veliteľstvo špeciálnych operácií USA v príspevku na Twitteri, ale nie je jasné, či tento systém už má potenciálnych záujemcov, alebo sa len prezentuje ako koncept.

Bezobslužná puška na špeciálne účely SPUR namontovaná na robotickom psovi.