Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

8K filmová kamera DJI má 4-osovú stabilizáciu a Lidar zaostrovanie

8K filmová kamera DJI má 4-osovú stabilizáciu a Lidar zaostrovanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť DJI prináša svoje stabilizačné know-how do tvorby filmového obsahu uvedením systému Ronin 4D, ktorý prináša novú plnoformátovú 8K alebo 6K kameru so 4-osovú stabilizáciu, zaostrovaním pomocou technológie LiDAR a prenos a ovládanie videa v jednom balení.

Prvým komponentom systému Ronin 4D je plnoformátová filmová kamera so stablizačným závesom Zenmuse X9, ktorá je k dispozícii v 6K a 8K variantoch. Prvý nakrúca v rozlíšení 6K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu alebo v rozlíšení 4K pri rýchlosti záznamu až 120 snímok za sekudnu. Druhý variant dokáže zachytiť 8K zábery pri rýchlosti až 75 snímok za sekundu. Tak či onak, Zenmuse X9 dokáže zaznamenávať video vo formátoch H.264, Apple ProRes a ProRes RAW.

Okrem pridania patentovaného bajonetu DL od DJI je filmová kamera kompatibilná aj s objektívmi pre bajonet Leica M, ako aj s inými bajonetmi s krátkou prírubou. Budú sa tak dať osadiť sklá s ultra veľkou clonou, anamorfné sklá a vintage manuálne sklá. Duálne natívne ISO s rozsahom od 800 do 5 000 znamená viac ako 14 úrovní dynamického rozsahu, zatiaľ čo DJI Cinema Color System ponúka konzistentnosť farieb, keď si nakrúcanie vyžaduje použitie rôznych kamier, a X9-tka má vstavané aj ND filtre.

Profesionálny kamerový systém DJI Ronin 4D.

Chvenie počas snímania drží na uzde to, čo spoločnosť DJI nazýva ako „prvý aktívny vertikálny 4-osový stabilizačný systém v tomto odvetví“, ktorý, ako naznačuje tento opis, obsahuje aktívnu os Z. Spoločnosť vyvinula nový algoritmus, ktorý prijíma vstupy zo zostupných senzorov ToF, vizuálnych senzorov smerujúcich nadol a dopredu, vstavanej inerciálnej meracej jednotky a barometra, ktoré pomáhajú udržiavať veci stabilné, či už kameraman chodí alebo beží.

Technológia ActiveTrack Pro využíva umelú inteligenciu na sledovanie objektov a zároveň optimalizuje záber. Systém Ronin 4D tiež obsahuje novo navrhnutý diaľkomer LiDAR, ktorý pomôže so zaostrovaním, a vrhá viac ako 43 200 lúčov v rozmedzí až 10 metrov dopredu, aby sa rýchlo a presne zachytil objekt, dokonca aj pri snímaní pri slabom osvetlení.

Profesionálny kamerový systém DJI Ronin 4D.

V režime manuálneho zaostrovania poskytuje systém operátorovi asistenciu LiDAR na lokalizáciu zaostrovacích bodov, k dispozícii je aj automatické zaostrovanie, ktoré udržuje objekt zaostrený po celú dobu. Spoločnosť DJI zahrnula aj niečo nazývané ako Automated Manual Focus, ktoré v podstate spája to najlepšie z oboch svetov – automatické otáčanie zaostrovacieho kolieska tak, aby sledovalo ostriaci bod, ale umožňuje obsluhe kedykoľvek manuálne zasiahnuť a dosiahnuť požadovaný záber.

Systém Ronin 4D môže ukladať zaznamenané zábery na SSD úložisko cez USB v rozlíšení 4K, k dispozícii je aj úložisko na karty CFexpress typu B a spoločnosť DJI tiež sprístupnila 1 TB jednotku PROSSD, ktorá „zaisťuje najlepší výkon a najvyššiu stabilitu interného nahrávania pri maximálnom rozlíšení a snímkovej frekvencii“. K dispozícii sú vstavané mikrofóny pre 2-kanálové, 24-bitové nahrávanie zvuku a na rozširujúcej doske sú dva 3,5 mm konektory a dva XLR porty, ktoré poslúžia pre zapojenie externého hardvéru na záznam zvuku.

Profesionálny kamerový systém DJI Ronin 4D.

Do systému 4D sa zavádza aj nová vysielacia technológia. Video vysielač O3 Pro môže bezdrôtovo odosielať video signál v rozlíšení Full HD pri rýchlosti 60 snímok za sekundu na vzdialené monitory až do vzdialenosti 6 000 metrov, a to v pásme 2,4 a 5,8 GHz, s integrovaným 256-bitovým šifrovaním AES.

Z toho istého vysielača je možné obsluhovať viac prijímačov a 7-palcový diaľkový monitor s vysokým jasom 1 500 nitov High-Bright Remote Monitor má vstavaný gyroskop. Dá sa použiť teda aj na bezdrôtové ovládanie pohybu kamerovej jednotky. Zábery sa dajú ukladať na pamäťovú kartu microSD prostredníctvom slotu a je možné pripojiť aj množstvo doplnkov vrátane držadiel na ruky, ktoré uľahčujú nakrúcanie.

Batéria systému 4D má podľa odhadov výdrž až 2,5 hodiny nakrúcania na jedno nabitie.

Kontrolné monitory High-Bright Remote Monitor majú vstavaný gyroskop a môžu byť použité ako bezdrôtový ovládač kamery.

Systém 6K Ronin 4D sa začne predávať v decembri a obsahuje kameru so stabilizátorom Zenmuse, diaľkomer LiDAR, monitor High-Bright, držadlá na ruky, hornú rukoväť, batériu a puzdro na prenášanie za cenu 7 199 dolárov. Verzia systému 8K Ronin 4D pridáva 1 TB úložisko PROSSD a stojí 11 499 dolárov, pričom bude vydaná „neskôr“. Ako voliteľné príslušenstvo je k dispozícii 4D vysielač.