Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony uvádza 4. generáciu plnoformátovej bezzrkadlovky Alpha 7

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2018 spoločnosť Sony osviežila svoje vlajkové fotoaparáty treťou generáciu plnoformátového bezzrkadlového fotoaparátu Alpha 7 (označovaný aj ako a7 či α7). Teraz výrobca stiahol oponu štvrtej generácie, ktorá sa môže pochváliť novo vyvinutým 33-megapixelovým obrazovým snímačom a celkovými vylepšeniami výkonu.

Model bezzrkadlového fotoaparátu a7 IV je dodávaný s novým 33-megapixelovým plnoformátovým (35,9 x 23,9 mm) obrazovým snímačom Exmor R CMOS so zadným osvetlením, ktorý je spárovaný s najnovším procesorom Bionz XR. Fotoaparát si tak prináša až 15 úrovní dynamického rozsahu, citlivosť na svetlo ISO 100 až 51 200, ktorá sa dá rozšíriť na ISO 50 až ISO 204 800, a kontinuálne snímanie rýchlosťou až 10 snímok za sekundu so sledovaním AF/AE.Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7 IV.

Vďaka fotoaparátu, ktorý má rovnaký motor na spracovanie obrazu ako vlajková loď Alpha 1, má a7 IV tiež výhodu rýchleho automatického zaostrovania. Jeho hybridné automatické zaostrovanie sprístupňuje 759 bodov s fázovou detekciou, ktoré pokrývajú takmer 94 percent obrazovej plochy, a detekcia tváre a očí u ľudí sa oproti predchodcovi a7 III zlepšila až o 30 percent. Sledovanie očí v reálnom čase sa teraz môže zameriavať aj na vtáky a zvieratá, či už pri snímaní statických fotografií alebo videa.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7 IV

A7 IV dokáže nakrúcať video v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu v režime orezania Super 35 alebo v rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu so 7K prevzorkovaním v plnoformátovom režime pri 10-bitových detailoch 4 : 2 : 2. Je tu podpora pre farebnú škálu BT.2020, ako aj kompresia H.264 a (účinnejšia) H.265 long-GOP. Fotoaparát taktiež ťaží z 5-osovej stabilizácie obrazu v tele, ktorá dokáže kompenzovať otrasy až do 5,5 zastávok, pričom k dispozícii je optický aktívny režim, vďaka ktorému sa stabilizačný výkon zvýši počas nahrávania videa.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7 IV

Zábery sa dajú komponovať pomocou OLED hľadáčika s rozlíšením 3,68 miliónov bodov alebo prostredníctvom 3-palcového dotykového displeja s rozlíšením 1,03 miliónov bodov, ktorý sa vyklápa do boku v rôznych uhloch. K dispozícii je aj dvojvrstvový režim kruhového ovládača, ktorý umožňuje používateľom rýchlo prepínať medzi nastaveniami.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7 IV

Fotoaparát má vylepšené držadlo a odolné telo vyrobené z horčíkovej zliatiny. Nechýba ani podpora bezdrôtových technológií Bluetooth 4.1 a dvojpásmovej Wi-Fi 802.11ac pre diaľkové ovládanie a bezdrôtový prenos dát. K dispozícii sú dva sloty, pričom jeden podporuje pamäťové karty SD alebo CFexpress typu A, zatiaľ čo druhý je určený len pre SD kartu. Model a7 IV môže dokonca slúžiť aj ako webová kamera pre videohovory s rozlíšením až 4K pri rýchlosti 15 snímok za sekundu alebo v rozlíšení Full HD s plynulejšími 60-timi snímkami za sekundu.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7 IV sa začne predávať v decembri za cenu 2 500 dolárov len za telo bez objektívu. K dispozícii je aj súprava fotoaparátu s objektívom FE 28-70 mm F3,5-5,6 OSS, ktorá sa dá získať za 2 700 dolárov.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7 IV