Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne vojenské vozidlo Rook ľahko zdoláva drsný terén

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednej dobe vzniká čoraz väčší počet robotických zariadení, ktoré sú vytvorené na vykonávanie úloh, ktoré by vojakov ohrozili alebo im umožnia sústrediť sa na dôležitejšie povinnosti. Jedným z najnovších je autonómne vojenské vozidlo Rook, ktoré má stály pohon šiestich kolies.

Pozemné vozidlo bez posádky (UGV - Unmanned Ground Vehicle) Rook je navrhnuté ako elektrické robotické vozidlo vojenského štandardu. Je výsledkom spolupráce medzi izraelskou obrannou firmou Elbit Systems a americkým výrobcom UGV vozidiel Roboteam.

Autonómne elektrické vojenské vozidlo Rook.

Niektoré z možných použití autonómneho elektrického vojenského vozidla Rook zahŕňajú dodávku zásob, evakuáciu obetí a misie na zhromažďovanie spravodajských informácií vykonávané s pomocou multikoptérového dronu. A áno, môže byť tiež vybavené zbraňami. Jeho modulárny dizajn umožňuje pritom výmenu dielov na mieste bez potreby špeciálne vyškolených technikov.

Autonómne elektrické vojenské vozidlo Rook.

Rook sa naviguje autonómne po vopred naprogramovaných trasách a dokáže sa vyhýbať prekážkam pomocou senzorického a komunikačného systému Torch-X RAS (robotický a autonómny systém) spoločnosti Elbit. Vozidlo je tiež schopné sledovať a sprevádzať vojakov kráčajúcich pred ním, môže vytvárať konvoje viacerých vozidiel Rook navzájom spolupracujúcich alebo môže byť diaľkovo ovládané v reálnom čase. Toto ovládanie sa vykonáva prostredníctvom robustnej 7-palcovej prenosnej zobrazovacej jednotky, ktorá je odolná voči poveternostným vplyvom.

Autonómne elektrické vojenské vozidlo Rook.

Samotné vozidlo váži 1 200 kilogramov, pričom uvezie rovnakú úžitkovú hmotnosť. Má svetlú výšku 24 centimetrov a dosahuje maximálnu rýchlosť 30 km / h. Batéria by mala údajne vydržať až osem hodín používania na jedno plné nabitie. Vozidlo môže byť navyše vybavené palubným generátorom na napájanie alebo nabíjanie iných elektrických zariadení v teréne.

Autonómne elektrické vojenské vozidlo Rook.