Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot HB1 šplhá po stene, aby vykonal inšpekciu vo výškach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dá sa povedať, že každá úloha, ktorá zahŕňa stúpanie do výšky, je prinajmenšom trochu nebezpečná. Robot HB1 bol navrhnutý s ohľadom na túto skutočnosť, pretože dokáže liezť po stenách a dokonca sa aj pohybuje po stropoch, takže to nemusia vykonávať ľudia.

V súčasnosti sa robot HB1 chystá vstúpiť na trh a navrhla ho britská startup spoločnosť HausBots, ktorý bola založená Warwickou univerzitou. Samotný robot má štyri kolesá s gumenými pneumatikami a je pripojený k pozemnej jednotke diaľkového ovládania cez 110-voltové elektrické vedenie. Môže byť vybavený nástavcami s hmotnosťou až 6 kilogramov, ktoré mu umožňujú vykonávať úlohy, ako je striekanie náterov na steny alebo vykonávanie vizuálnej a ultrazvukovej kontroly konštrukcií.

Robot HausBot HB1.

Robot HB1 priľne k stenám, stĺpom, stropom alebo k čomukoľvek inému pomocou dvoch integrovaných elektrických ventilátorov. Tie nasávajú vzduch spod prednej a zadnej časti robota a vytláčajú tento vzduch priamo zo zadnej časti robota, aby sa vytvoril prítlak. Toto nastavenie umožňuje robotickému zariadeniu sa pohybovať po plochých alebo zakrivených, drsných alebo hladkých povrchoch a presúvať sa cez malé prekážky, ako sú elektrické vedenia, ktoré sa môžu na týchto povrchoch nachádzať.

Robot HausBot HB1.

Spoločnosť HausBots v súčasnosti pozýva potenciálnych kupcov, aby sa zaregistrovali na odber aktualizácií prostredníctvom webovej stránky spoločnosti. O cene alebo dostupnosti zatiaľ neboli zverejnené žiadne informácie.

Robot HausBot HB1.