Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štvornohý robot Unitree získal rameno s pomocnou rukou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štvornohé roboty čínskej spoločnosti Unitree sa určite inšpirovali robotom SpotMini, ktorý môže byť vybavený manipulačným robotickým ramenom. Aby toho však nebolo málo, spoločnosť Unitree teraz ohlásila vlastnú robotickú ruku, ktorá umožní jej robotom vykonávať množstvo nových úloh.

Nové robotické rameno s rukou je známe ako Z1 a v súčasnosti je vo forme funkčného prototypu, pričom by malo byť údajne čoskoro k dispozícii. Montuje sa na horný predný koniec robota Unitree Aliengo alebo B1, no môže byť použité aj na „iné mobilné roboty“. Funguje s vymeniteľnými ovládacími nástrojmi, ako je dvojprstové kliešte, trojprstový mäkký úchop alebo dvojitý systém prísavníka pre uchytenie napríklad pohára. Tieto nástroje umožňujú napríklad zbierať predmety, otvárať dvere a inštalovať alebo odstraňovať skrutky.

Štvornohý robot Unitree vybavený novým robotickým ramenom s rukou Z1.

Robotické rameno s rukou Z1 bude v skutočnosti k dispozícii v dvoch modeloch Air a Pro. Obidva majú šesť stupňov voľnosti pohybu, funkciu detekcie kolízií, kompatibilitu s operačným systémom Ubuntu a schopnosť učiť sa úlohy fyzickým vedením cez požadované pohyby. Model Air je ľahší a váži 4,1 kilogramu, zatiaľ čo model Pro má hmotnosť 4,3 kilogramu. Model Air je tiež o niečo slabší, s maximálnou nosnosťou 2 kilogramy, v porovnaní s nosnosťou 5 kilogramov v prípade modelu Pro.

Štvornohý robot Unitree vybavený novým robotickým ramenom s rukou Z1.

V súčasnosti nie je známe, kedy presne bude robotické rameno s rukou Z1 k dispozícii, ani za akú cenu. Zatiaľ si ho môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo TU.