Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot používa ohýbacie nohy a otočné kolesá na pohyb ulicami mesta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje už viacero projektov mestských doručovacích robotov, ktoré sa po chodníkoch pohybujú na štyroch kolesách. Novo vyvinutý robot Mighty však prináša inováciu v tom, že má otočné kolesá, ktoré sú namontované na kĺbových nohách.

Jeden z problémov niektorých existujúcich doručovacích robotov spočíva v tom, že sú to v podstate len „inteligentné“ uzamykateľné nákladné boxy, ktoré sa pohybujú po kolesách. Toto nastavenie je vhodné na autonómny pohyb po hladkých chodníkoch, ale nie na prechádzanie cez obrubníky, stúpanie po schodoch alebo iné prechádzanie cez prekážky v skutočnom svete.

Nový robot Mighty, vyvinutý japonskou robotickou spoločnosťou Piezo Sonic, bol vytvorený tak, aby práve takéto veci bez problémov zvládol. Jeho štyri nezávisle poháňané kolesá môžu pri normálnej jazde smerovať buď priamo dopredu, alebo sa môžu všetky otáčať o 90 stupňov, aby smerovali do strán. Robot sa potom môže pohybovať priamo na jednu alebo druhú stranu. A ak sa všetky štyri kolesá otočia čiastočne dovnútra alebo von, Mighty sa môže otočiť na mieste.

Doručovací robot Mighty.

Okrem toho je každé koleso namontované na vlastnej kĺbovej nohe. To znamená, že keď sa robot pohybuje po nerovnom teréne, každá noha sa môže nezávisle ohýbať, aby to kompenzovala, pričom hlavné telo robota udržiava relatívne vodorovne. Túto funkciu môže použiť aj na výstup po schodoch s nízkymi stupňami bez toho, aby sa prevrátil dozadu.

Rovnako ako iné doručovacie roboty na kolesách, aj Mighty sa naviguje v mestách pomocou GPS, pričom využíva kamery a senzor LiDAR na vyhýbanie sa chodcom a iným nebezpečenstvám. Podľa spoločnosti Piezo Sonic dokáže uniesť približne 20 kilogramov nákladu, prekonať prekážky vysoké až 15 centimetrov, zdolať 15-stupňové svahy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 10 km / h. Samotný robot váži 25 kilogramov a na jedno nabitie batérie by mal byť schopný fungovať približne štyri hodiny.

Doručovací robot Mighty.

Spolu s jeho využitím pri doručovaní, patria medzi ďalšie možné aplikácie bezpečnostné hliadkovanie v zariadeniach alebo vykonávanie úloh, ako je zber plodín a odber vzoriek pôdy na farmách s pomocou pridaného manipulačného ramena.

Robot Mighty sa pôvodne začal používať v okrese Ota Ward v Tokiu. Nedávno získal cenu za inováciu na veľtrhu CES 2022.

Doručovací robot Mighty.