Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bobcat T7X: Prvý kompaktný elektrický pásový nakladač na svete

Bobcat T7X: Prvý kompaktný elektrický pásový nakladač na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas stavebných prác v interiéri alebo v oblasti citlivej na zvuk, používanie hlučných strojov so spaľovacími motormi nie je úplne najlepší nápad. To je aj jeden z dôvodov, prečo spoločnosť Doosan Bobcat vyvinula plne elektrický kompaktný pásový nakladač T7X, ktorý odhalila na CES 2022 v Las Vegas.

Podľa výrobcu je pritom T7X prvým plne elektrickým vozidlom svojho druhu na svete. Nielenže má namiesto naftového motora elektromotor, ale namiesto hydrauliky využíva aj elektrické pohony. Výsledkom je, že tento ekologický stavebný stroj si vyžaduje len jeden liter chladiacej kvapaliny v porovnaní s 259 litrami hydraulickej kvapaliny, ktorú používa dieselový / hydraulický ekvivalentný model.

Kompaktný plne elektrický nakladač Doosan Bobcat T7X.

Spolu s relatívne tichým chodom, pričom stroj neprodukuje žiadne výfukové emisie, poskytuje T7X aj okamžitý výkon a špičkový krútiaci moment pri každej prevádzkovej rýchlosti. V bežnom nakladači musí operátor čakať, kým hydraulický systém vytvorí výkon. Vozidlo má navyše oveľa nižšie prevádzkové náklady a vyžaduje menej údržby ako dieselové / hydraulické nakladače.

Napájanie zabezpečuje 62-kWh lítium-iónová batéria, ktorej jedno nabitie by malo umožniť až štyri hodiny nepretržitého používania. Túto výdrž čiastočne umožňuje systém riadenia spotreby energie podľa záťaže, ktorý automaticky znižuje výstupný výkon tak, aby nebol vyšší, ako je potrebné pre danú úlohu.

Kompaktný plne elektrický nakladač Doosan Bobcat T7X.

Operátori môžu tiež manuálne vyladiť výkon T7X pre konkrétne úlohy, čo zahŕňa možnosť meniť rýchlosť pohonu pri plnom krútiacom momente. Môžu si tiež vybrať medzi rôznymi voliteľnými prídavnými zariadeniami pre špecifické úlohy, ako je napríklad vrták na kopanie otvorov, drapák na uchopenie predmetov a uhlová kefa na zametanie.

Kompaktný plne elektrický nakladač Doosan Bobcat T7X je momentálne vystavený na veľtrhu CES 2022, kde získal dve ceny za inováciu. V súčasnosti nie je známe, kedy bude k dispozícii na kúpu alebo za akú cenu.

Kompaktný plne elektrický nakladač Doosan Bobcat T7X.