Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrazové moduly Sony Crystal LED cielia na filmové štúdiá a veľké firmy

Obrazové moduly Sony Crystal LED cielia na filmové štúdiá a veľké firmy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sony už na výstave CES 2012 predstavila svoj prvý prototyp 55-palcového displeja Crystal LED, ktorý podľa všetkého ponúka mnoho podobných výhod ako OLED, no bez negatívnych stránok. V roku 2019 bola táto technológia sprístupnená spotrebiteľom, no kvôli vysokým cenám zostali nakoniec hlavným cieľom komerčné aplikácie. Na CES 2021 pokračuje Sony vydaním nových modelov Crystal LED.

Rovnako ako v prípade Samsung The Wall, aj Crystal LED od spoločnosti Sony je modulárna technológia displeja MicroLED, kde sú pixely použité na vytváranie obrázkov vyrobené zo sústavy mikroskopických LED diód. Pretože každý pixel sám vydáva svetlo, dá sa vypnúť rovnako ako pri OLED technológii. Rovnako aj MicroLED dokáže dosiahnuť vysoký kontrast, vysoký jas a široké pozorovacie uhly, no na rozdiel od OLED nehrozí riziko vypálenia. Na druhej strane sú MicorLED moduly oveľa objemnejšie, ako tenké profily OLED panelov, a tiež aj oveľa drahšie.

Obrazový modul Sony Crystal LED.

Pre nový model série C sa preto Sony zameriava na „firemné loby, showroomy, konferenčné miestnosti, múzeá, galérie a ďalšie verejné priestory“. Nový model série B, ktorý bol vyvinutý za prispenia spoločnosti Sony Pictures Entertainment, je navrhnutý pre „slnečné podnikové loby, virtuálne súpravy a kulisy filmovej produkcie“, aké sa používajú napríklad v seriáli The Mandalorian. Na rozdiel od predchádzajúcich verzií umožňujú nové modely prístup aj spredu, čo uľahčuje ich inštaláciu a údržbu.

Rozdiely medzi týmito dvoma modelmi spočívajú v podstate v povrchovej úprave a úrovniach jasu. Séria C má povrchovú úpravu Deep Black Coating a maximálny jas 800 cd / m2, zatiaľ čo séria B má antireflexnú vrstvu a zvyšuje maximálny jas na 1 800 cd / m2. Ostatné hlavné parametre sú u oboch modelov rovnaké, s kontrastným pomerom viac ako 1 000 000 : 1, spracovanie Sony Motionflow až do 120 snímok za sekundu pre zníženie rozmazania pri pohybe, 22-bitový Super Bit Mapping pre plynulú farebnú gradáciu a výberom veľkosti rozstupu pixelov P1,26 mm alebo P1,58 mm.

Ukážka použitia technológie obrazových modulov Sony Crystal LED.

Oba modely prichádzajú s novým procesorom X1 for Crystal LED, ktorý v podstate kombinuje inteligentné procesory pre spracovanie obrazu X1 Ultimate poháňajúce LCD a OLED televízory od spoločnosti Sony s technológiou ovládania LED pre Crystal LED.

Každý modul s rozstupom pixelov 1,26 mm má rozlíšenie 480 x 270, zatiaľ čo moduly s rozstupom pixelov 1,58 mm majú rozlíšenie 384 x 216. Oba moduly sú úplne bezrámové a merajú 60,8 x 34,2 x 7,6 centimetrov, čo poskytuje veľkosť displeja s uhlopriečkou približne 27,5 palca.

Ukážka použitia technológie obrazových modulov Sony Crystal LED.

Pre 110-palcový Full HD displej využívajúci jednotky s rozstupom pixelov 1,26 mm bude teda potrebné vyskladať mriežku 4x4 so 16 modulmi, ktorá by merala 2,4 x 1,4 metra. Pre 4K rozlíšenie je potrebné 64 modulov pre displej s uhlopriečkou 220 palcov (5,5 m). Ak sa použije 128 modulov, dá sa získať obrazová plocha s uhlopriečkou až 440 palcov (takmer 11,2 metra, ktorá má rozlíšenie 16K.

Cena každého jedného modulu sa však bude pohybovať až okolo 10 000 dolárov. Spoločnosť Sony uviedla nové modely modulov Crystal LED série C a B v rámci veľtrhu CES 2021.

Ukážka použitia technológie obrazových modulov Sony Crystal LED.