Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Európe sa stavia prvý 3D tlačený dom z betónu

V Európe sa stavia prvý 3D tlačený dom z betónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia 3D tlače v architektúre otvára brány novým možnostiam efektívnej a rýchlej výstavby. Po niekoľkých pokusoch v Arabských Emirátoch, Číne či v Rusku sa dostáva už aj do Európy. Inžinierska firma Arup, v spolupráci so štúdiom CLS Architetti, začala práce na prvom 3D tlačenom betónovom dome s označením 3D Housing 05, ktorý sa buduje v Miláne. Projekt má predviesť účinnosť tejto najmodernejšej technológie.

Prototypový dom bude postavený na milánskom centrálnom námestí Piazza Cesare Beccaria a bude oficiálne predstavený v tohtoročnom podujatí Salone Del Mobile, ktoré sa uskutoční od 17. do 22. apríla. Do projektu sa zapojil aj taliansky dodávateľ cementu Italcementi a Cybe Construction.

Ako v každom inom 3D tlačenom architektonickom projekte je základom stavebného procesu ukladanie jednej vrstvy cementovej zmesi na druhú, čím sa vytvoria obvodové steny aj priečky. V prípade projektu 3D Housing 05 sa však používa robotický manipulátor, ktorý je namontovaný na pohyblivej základni, takže to nie je typická statická 3D tlačiareň. Po vytvorení stien nastúpia do práce ľudia, ktorí osadia okná, dvere, postavia strechu a dokončia všetky ďalšie stavebné práce. Spoločnosť Arup však dúfa, že sa im v budúcnosti podarí zautomatizovať aj túto časť procesu.

Inžinierska firma Arup, v spolupráci so štúdiom CLS Architetti, začala práce na prvom 3D tlačenom betónovom dome s označením 3D Housing 05, ktorý sa buduje v Miláne.

Projekt jednopodlažného domu 3D Housing 05 je pritom výrazne väčší a zložitejší, ako predchádzajúce 3D domčeky. Má 100 m2 podlahovej plochy s obývacím priestorom, spálňou, kuchyňou a kúpeľňou. Dom je navrhnutý tak, aby sa po skončení prezentácie dal ľahko rozobrať a presunúť na iné miesto.

Projekt jednopodlažného domu 3D Housing 05 je pritom výrazne väčší a zložitejší, ako predchádzajúce 3D domčeky. Má 100 m2 podlahovej plochy s obývacím priestorom, spálňou, kuchyňou a kúpeľňou.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Arup by náklady na projekt mali byť výrazne nižšie v porovnaní s tradičnou výstavbou domu podobného typu. Tlačový proces betónových stien trvá len 48 hodín. Potenciál technológie vidí spoločnosť Arup v tom, že projekty domov môžu vznikať rýchlejšie, presnejšie a lacnejšie s menším množstvom odpadu na stavbe.

V prípade projektu 3D Housing 05 sa však používa robotický manipulátor, ktorý je namontovaný na pohyblivej základni, takže to nie je typická statická 3D tlačiareň.