Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Meta odhalila nový superpočítač, ktorý má byť najrýchlejší na svete

Meta odhalila nový superpočítač, ktorý má byť najrýchlejší na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Meta predstavila AI Research SuperCluster (RSC), nový superpočítač s umelou inteligenciou, ktorý patrí medzi najrýchlejšie superpočítače na svete. A bude ešte rýchlejší. Do konca roka by mal byť na prvom mieste s výpočtovým výkonom na úrovni exascale.

Spoločnosť Meta, predtým známa ako Facebook, sa zaoberá umelou inteligenciou už niekoľko rokov a nie je ťažké pochopiť, prečo tomu tak je. Prostredníctvom Facebooku, Instagramu a Whatsapp aplikácií, konglomerát generuje oveľa viac údajov, než by mohol spracovať ktorýkoľvek obyčajný smrteľník. A na spracovanie obrovského množstva dát sa tak vynakladajú vysoké sumy peňazí.

Superpočítač Meta RSC sa tejto náročnej úlohy zhostí a použije tieto údaje a obrovský výpočtový výkon na trénovanie algoritmov umelej inteligencie na lepšie rozpoznávanie objektov na obrázkoch a hovorených slov vo zvuku, rýchleho prekladu medzi jazykmi a identifikácie škodlivého obsahu a dezinformácií, ktoré by nemali byť na sociálnych sieťach. A samozrejme, pravdepodobne to skončí napájaním na metaverse, novej platformy, o ktorej sa spoločnosť snaží presvedčiť svet, že ju potrebuje.

Schéma znázorňuje špecifikácie superpočítača Meta AI Research SuperCluster (RSC).

Vo svojej súčasnej podobe sa superpočítač skladá zo 6 080 grafických kariet Nvidia A100. Tie sú prepojené prostredníctvom siete Quantum InfiniBand, ktorá dokáže prenášať dáta rýchlosťou až 200 gigabitov za sekundu. Pokiaľ ide o úložisko, systém obsahuje neuveriteľných 175 petabajtov (PB) obrovského úložného priestoru, 46 PB úložného priestoru vo vyrovnávacej pamäti a ďalších 10 PB úložného priestoru NFS. Pre porovnanie, jeden petabajt sa rovná miliónu gigabajtov.

V porovnávacích testoch dokázal superpočítač RSC trénovať modely spracovania prirodzeného jazyka trikrát rýchlejšie ako predchádzajúci superpočítač Meta s umelou inteligenciou a bol až 20-krát rýchlejší pri úlohách počítačového videnia.

Spoločnosť Meta hovorí, že RSC má zavedených niekoľko bezpečnostných opatrení a opatrení na ochranu súkromia. Nie je vo všeobecnosti pripojený k internetu, pričom údaje sa dodávajú iba z vlastných dátových centier spoločnosti. Tieto údaje sú šifrované v celom systéme a dešifrujú sa len vtedy, keď sa majú použiť na trénovanie modelov.

Superpočítač Meta AI Research SuperCluster (RSC) patrí medzi najrýchlejšie superpočítače na svete.

Celé sa to však ešte len rozbieha. Do polovice roku 2022 bude superpočítač RSC inovovaný o 10 000 ďalších grafických kariet, rýchlejšiu sieť, ktorá dokáže poskytnúť 16 terabajtov dát za sekundu a celkovo bude obsahovať 1 exabajt úložného priestoru, čo je 1 000 petabajtov.

V tom momente spoločnosť tvrdí, že RSC bude mať špičkový výkon šialených 5 exaflopov. Momentálne najrýchlejší superpočítač na svete, japonský Fugaku, dosahuje vrchol „len“ 2 exaflopy, čo znamená, že by spoločnosť Meta získala obrovský náskok v prvenstve. Je však potrebné poznamenať, že nielenže superpočítač RSC ešte nie je plne funkčný, ale nebol testovaný na rovnakých procesoch benchmarkingu ako Fugaku, takže čísla nemusia byť priamo porovnateľné.

V každom prípade sa superpočítač Meta AI Research SuperCluster po svojom debute koncom tohto roka môže zaradiť medzi 10 najlepších superpočítačov na svete.