Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako sa dá rýchlo zväčšiť IT infraštruktúra? Dell má odpoveď!

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak vieme v prírode zrelaxovať, vyčistiť si hlavu, potom aj v práci vieme podať vyšší výkon, ale spýtam sa: Poznáte firmu, ktorá využíva IT infraštruktúru, a ktorej sa začalo za posledné obdobie dariť? Možno aj preto, že jej zamestnanci si vedia lepšie rozložiť sily. No ale späť k tomu IT. Prečo to hovorím? Nie každá firma, ktorá sa rozrastie, má totiž na to svoju infraštruktúru pripravenú. Existuje však niekoľko IT riešení, ktoré sa môžu rozvíjať spoločne s úspechom firmy. No a dve také z dielne americkej spoločnosti Dell mám dnes pre vás.

Dell je známy nielen zariadeniami pre koncových používateľov, ale vo svete B2B práve zaujímavými inováciami pre firemnú klientelu. V tomto smere patria do jeho portfólia aj takzvané konvergentné riešenie PowerEdge VRTX ako aj PowerEdge FX2. Obe si pritom v jednom zariadení prinášajú kompletný systém pre fungovanie IT infraštruktúry. Čiže výpočtový výkon, diskové polia a sieťové komponenty v rámci jedného šasi.

„Tieto zariadenia používajú naši klienti ako riešenia pre svoje dátové centrá, v podstate je to dátové centrum v jednom boxe, kde môžete riešiť aplikačnú vrstvu, virtualizáciu a podobne,“ predstavuje zariadenia pán Marián Kováčik, Sales Engineer, Dell.

Zariadenia používajú procesory Intel Xeon. Môžu byť pritom dvojprocesorové a dokonca aj štvorprocesorové. Pri dátových centrách sa pritom okrem výkonu kladie dôraz aj na bezpečnosť a kontinuálnu prevádzku.

„V rámci týchto zariadení je zabezpečené zdvojenie komponentov, to znamená pri výpadku nejakého komponentu je dostupné toto zariadenie. V podstate nevypadáva ako celok. V prípade diskov v podstate je ochrana zabezpečená na úrovni RAID kontrolera a viete si tam nastaviť RAID ochranu akú požadujete.“

Prvé zo zariadení, PowerEdge VRTX, je možné využiť v malých firmách a na pobočkách veľkých spoločností. Je to vlastne jednoúčelové, kompaktné, dátové alebo virtualizačné centrum, ktoré si prináša malé rozmery, nízku hlučnosť a vďaka svojmu systému chladenia sa môže umiestniť aj do kancelárií s bežnou teplotou vzduchu. A samozrejme hardvérová výbava zariadenia môže rásť spolu s firmou.

„V rámci týchto serverov sa viete dostať do, v rámci toho riešenia, na nejakých 144 jadier, nejakých 6 TB pamäte. Viete doňho dostať napríklad štyri dvojprocesorové servery a má aj diskové úložisko, ktoré je zdielané. Kde viete dostať 25 2,5 palcových diskov, respektíve 12 3,5 palcových diskov. Ak to premeníme na nejaké čísla, tak je to nejakých 96 Tera hrubej kapacity diskovej.“

PowerEdge VRTX je teda moderný modulárny systém, ktorý sa potrebám tej, ktorej spoločnosti vie plne prispôsobiť.

„V rámci VRTX šasi je Gigový alebo desať Gigový switch, podľa výberu klienta. A taktiež, keď klient má nejaké svoje prostredie existujúce, tak v rámci šasi je aj osem PCIe, ktoré vie pripojiť do tohto prostredia či už s optikou, alebo ethernetom alebo SASom,“ vysvetľuje pán Marián Kováčik, Sales Engineer, Dell.

Na druhej strane, systém PowerEdge FX2, môžu oceniť veľké spoločnosti, ktoré hľadajú jednoduché, dostupné riešenie, so základnými hardvérovými technologickými zdrojmi, pre vytvorenie budúceho softvérovo definovaného dátového centra.

„Dell PowerEdge FX2 je novou, veľmi unifikovanou hyper-konvergentnou technologickou platformou, ktorá je o rozmeroch 2U. To znamená, že naozaj sa rozmerovo nelíši od štandardného, typického priemyselného rackového servera,“ hovorí pán Július Kováč, nezávislý IT odborník.

Aj toto zariadenie je postavené na modularite, a preto sa dajú jeho možnosti veľmi jednoducho rozširovať, podľa potrieb konkrétnej spoločnosti. Pri rozšírení prevádzky tak dokáže bez problémov rásť spolu s ňou.

„Moduly sú veľmi zaujímavé s tým, že sú rôznych rozmerov, vrátane výpočtových, sieťových, úložiskových a menežmentových zdrojov.“

PowerEdge FX2 sa dá, vďaka podpore štandardných riešení, nasadiť aj do existujúcej infraštruktúry od ktoréhokoľvek výrobcu.

„Veľmi zaujímavé naozaj na tejto platforme je to, že veľmi veľa komponentov tejto infraštruktúry, typicky sieťové moduly, sú predkonfigurované, respektíve môžu dôjsť priamo od výrobcu, ako je vendor spoločnosť Dell, predkonfigurované priamo vám na mieru,“ uzatvára pán Július Kováč, nezávislý IT odborník.

Konvergentné zariadenia PowerEdge VRTX a PowerEdge FX2 prinášajú vďaka svojim vlastnostiam možnosť postupného budovania IT výbavy vo firme. Výhodou je však najmä to, že táto možnosť prichádza naozaj v kompaktnej podobe a bez špeciálnych nárokov na podmienky prostredia, ako je to pri iných strojoch. A tak sa môžu stať vhodnou alternatívou pre firmu, ktorá plánuje postupné rozrastanie sa.