Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne riešenia od DXC Technology pomáhajú v digitálnej transformácii aj na Slovensku

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
7. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci dnešnej globalizácie sme si už zvykli na spájanie spoločností. Často je však za spojením aj túžba udržať technologický pokrok a spolu s ním aj inovované produkty či služby. Pred časom sa takto spojila spoločnosť Hewlett Packard Enterprise Services a CSC. Výsledkom je nová globálna spoločnosť DXC Technology, ktorá pôsobí aj na Slovensku. V digitálnej transformácii má už rozbehnuté viaceré projekty, ktoré nám vďaka pokročilým technológiám pomôžu uľahčiť každodenný život. A tak sme pre vás tie najzaujímavejšie vybrali.

Hoci je názov DXC Technology nový, vývojári tejto firmy stavajú na svojich dlhoročných skúsenostiach spoločností, ktoré sa zlúčili. Výsledkom sú tak inovatívne riešenia, ktoré by mali zefektívniť fungovanie firiem z rôznych odvetví. Napríklad v poisťovníctve to môže byť softvérové riešenie, ktoré analyzuje osobné správanie klienta.

„Prostredníctvom týchto informácií, ktoré my dokážeme spracovať, vie poisťovňa o svojom klientovi, čo ho zaujíma, o aké typy poistenia má záujem. Na základe týchto informácií mu vie poskytnúť riešenie, ktoré je naozaj presne šité na jeho životné situácie,“ hovorí pán Zdenko Böhmer, generálny riaditeľ, DXC Technology.

Snahou vývojárov pri spolupráci s verejným sektorom je zasa začlenenie autorizačných centier aj do bankového sektora. Práve tie môžu vďaka softvérovým nástrojom DXC pomôcť bankám k rýchlej a správnej identifikácii klienta.

„Využívame tieto autorizačné centrá na to, aby vlastne po príchode do banky ten bankár na druhej strane dokázal verifikovať, či vlastník toho občianskeho preukazu ste naozaj vy, či ten občiansky preukaz nebol kradnutý, alebo či ho nechcete nejakým spôsobom zneužiť. Táto verifikácia je online.“

Inovatívne softvérové riešenia a služby z dielne DXC Technology si môžu nájsť využitie aj pri predaji spotrebiteľských produktov, vo výrobe, v priemysle, v energetike, v doprave, či dokonca môžu prispieť aj k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. Pomáha v tom inteligentný systém UltraGenda.

„Pre nemocnicu sa to zjednoduší v tom, že vlastne každý ten špecialista bude vidieť tú svoju presnú časť, za ktorú je zodpovedný. Naopak, pre toho pacienta, keď sa objedná raz u niektorého lekára, už sa nemusí starať o to, či nejaké zariadenie bude dostupné alebo nebude dostupné. Za neho to vlastne zabezpečí celý ten manažment v rámci tohto softvéru,“ vysvetľuje pán pán Zdenko Böhmer, generálny riaditeľ, DXC Technology.

Inovatívne riešenia od DXC Technology pomáhajú v digitálnej transformácii aj na Slovensku.

Pozornosti vývojárov však neunikol ani rastúci ekosystém zariadení a senzorov pre Internet vecí, ktoré sa začínajú využívať aj v odvetviach, ako je doprava či poľnohospodárstvo. Práve v agro sektore by mali IoT technológie pomôcť zvýšiť výnosnosť hektára z 3,7 ton až na 6 ton plodín.

„Našou snahou je tie veci navzájom prepájať tak, aby som pokryl tú spodnú vrstvu, kde mám teda tie senzory, ktoré mi zberajú dáta. Aby som potom tieto veci vedel zaintegrovať, pozberať do systémov, ktoré oni dnes bežne používajú. A zároveň nad tým vybudoval ešte analytickú nadstavbu, ktorá teda vyhodnocuje tie kolerácie, vyhodnocuje trendy a pomáha vlastne pri lepšom rozhodovaní. Či už pre farmára, aby vedel kedy riešiť závlahu, kedy, aké množstvo hnojív dať. Alebo v doprave pomáhať optimalizovať pohyb vagónov a podobne,“ hovorí pán Michal Ševčík, DXC Technology.

Šikovní vývojári na Slovensku majú v talóne aj koncept s názvom Mutlipass. Ten je kompletne založený na slovenských patentoch a využíva moderné mobilné technológie. Centrom všetkého je smartfón.

„Je to koncept, ktorý je postavený na digitalizácii jednotlivých dokladov, ktoré človek bežne nosí pri sebe, či to je občiansky, vodičák, techničák. Tie sa zdigitalizované dostanú na takzvaný Secure Element, ktorý je realizovaný ako čip umiestnený na microSD karte. Tú viem vložiť do mobilu, rozšíriť si tak pamäť a potom v digitálnej podobe, bezkontaktným spôsobom tie doklady používať.“

Na špeciálnej microSD karte sa však môžu nachádzať až dva čipy. Jeden poslúži pre digitálne doklady, zatiaľ čo druhý môže byť využitý pre rôzne platobné schémy. Vďaka tomuto riešeniu sa používateľov smartfón premení na kompletnú digitálnu peňaženku s platobnými kartami a dokladmi. S implementáciou do štátneho systému by pritom nemal byť problém.

„Tie technológie, alebo výhodou tej technológie je, že nie je potrebné v tomto smere nič meniť. To znamená tá technológia, ktorú dnes štát používa na vydávanie bežných dokladov, sa dá použiť na personalizáciu takýchto microSD kariet. Služba, systém, všetko je vlastne zabehnuté a dá sa využiť,“ dodáva pán Michal Ševčík, DXC Technology.

Myslelo sa naozaj na všetko, aj na to, že batéria v telefóne sa môže vybiť. V takom prípade však stačí microSD kartu vybrať a použiť v akomkoľvek inom mobile s technológiou NFC.

Inovatívne riešenia od DXC Technology by teda mohli prispieť k digitálnej transformácii a k zvýšeniu kvality a komfortu života nás všetkých. Technológie sú k dispozícii. Už len možno trošku dobrej vôle zo strany štátu.