Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Héliové pevné disky pre dátové centrá pokorili hranicu 15 TB

Héliové pevné disky pre dátové centrá pokorili hranicu 15 TB
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je tomu niečo málo cez rok, čo spoločnosť Western Digital predstavila héliový pevný disk s kapacitou 14 TB. Nová generácia týchto dátových úložísk, navrhnutých najmä pre dátové centrá, sa tento rok dočkala navýšenia kapacity až na 15 TB. A to bez zväčšenia fyzických rozmerov disku.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Western Digital počet zariadení v ekosystéme Internetu vecí (IoT) už prevyšuje počet ľudí na svete a každý deň sa prenáša kvantum dát. S rozširovaním dátových úložísk tak treba myslieť dopredu nielen v spojitosti s obchodnými informáciami, ale aj s verejnými, ktoré sa prelievajú napríklad v takzvaných Smart cities, čiže inteligentných mestách. V blízkej budúcnosti sa pritom očakáva nárast v globálnej dátovej sfére až na 100 zettabajtov.

Aj v tejto súvislosti sa snaží Western Digital zvyšovať kapacity svojich pevných diskov, určených najmä pre dátové centrá. Nový pevný disk Ultrastar DC HC620 s technológiou SMR (Shingled Magnetic Recording) oproti minuloročnému modelu zvyšuje svoju kapacitu až na 15 TB a to pri zachovaní svojich fyzických rozmerov. Disk je navrhnutý na nepretržitú prevádzku 24 hodín 7 dní v týždni.

Héliový pevný disk Ultrastar DC HC620.

Disk je založený na platforme Western Digital HelioSeal, kedy sa vnútro namiesto vzduchu plní héliom pre zníženie trenia pri čítaní a zápise na platne. Disky sú navyše optimalizované pre sekvenčné čítanie a plošnú hustotu. platní. utesňuje hélium vnútri krytu jednotky namiesto vzduchu, aby sa znížilo trenie. Výrobca optimalizoval disk pre sekvenčné písanie a plošnú hustotu zápisu na palec.

Technológia SMR (Shingled Magnetic Recording) je založená na prekrývaní pri zápise, aby sa stlačilo viac bajtov na danom priestore tým, že sa sekvenčne zapisujú dáta a potom sa prekrývajú s inou stopou údajov. Disk si tak mohol zachovať štandardný 3,5 palcový rozmer a podľa výrobcu dokáže inštalácia nových jednotiek do 4U racku pridať ďalších 60 TB ako pri použití minuloročných diskov s kapacitou 14 TB.

Héliový pevný disk Ultrastar DC HC620.