Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IBM predstavuje prvý kvantový počítač pre komerčné použitie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť IBM predstavila na výstave CES 2019 prvý integrovaný univerzálny kvantový počítačový systém na svete s názvom IBM Q System One, ktorý je určený pre vedecké a komerčné účely. IBM tiež v roku 2019 plánuje otvorenie prvého centra IBM Q Quantum Computation Center pre komerčných klientov.

Kvantové systémy IBM Q sú navrhnuté tak, aby jedného dňa riešili problémy, ktoré sú v súčasnosti považované za príliš zložité a exponenciálne, aby ich prirodzene zvládali súčasné počítačové systémy. Budúce aplikácie kvantovej výpočtovej techniky môžu zahŕňať nájdenie nových spôsobov modelovania finančných údajov a izolovanie kľúčových globálnych rizikových faktorov s cieľom dosiahnuť lepšie investície alebo nájsť optimálnu cestu v celosvetových systémoch pre veľmi efektívnu logistiku a optimalizáciu prevádzky vozového parku pre donáškové služby..

IBM Q System One má sofistikovaný, modulárny a kompaktný dizajn optimalizovaný pre stabilitu, spoľahlivosť a nepretržité komerčné využitie. Vôbec po prvýkrát umožňuje univerzálnym supravodivým kvantovým počítačom pre približné výpočty pracovať mimo hraníc výskumných laboratórií.

IBM predstavuje prvý kvantový počítač pre komerčné použitie.

Tak ako klasické počítače kombinujú viaceré komponenty do integrovanej architektúry, IBM uplatňuje rovnaký prístup k kvantovej výpočtovej technike. Výpočtový systém IBM Q System One pozostáva z množstva vlastných komponentov, ktoré spolupracujú a slúžia ako najpokrokovejší kvantový počítačový program založený na cloudových aplikáciách.

Spoločnosť IBM oznámila aj plány na otvorenie výskumného výpočtového centra IBM Q Quantum Computation Center, ktoré sa otvorí neskôr v tomto rok v Poughkeepsie v štáte New York. Cieľom centra je rozšíriť komerčný kvantový počítačový program IBM Q Network.

V novom centre budú umiestnené niektoré z najpokročilejších kvantových výpočtových systémov na svete, ktoré budú prístupné členom siete IBM Q Network, celosvetovej komunite popredných spoločností Fortune 500, začínajúcim podnikateľom, akademickým inštitúciám a národným výskumným laboratóriám, ktoré spolupracujú s IBM na podpore kvantovej výpočtovej techniky a skúmaniu praktických aplikácií pre podnikanie a vedu.