Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Seriál: Ako pomáha Microsoft Office 365 - 1. časť

Seriál: Ako pomáha Microsoft Office 365 - 1. časť
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
2. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Microsoft Office patrí nepochybne k najznámejším kancelárskym platformám všetkých počítačových dôb. Kým však v minulosti začínal ako offline súbor nástrojov, dnešná moderná cloudová doba zasiahla aj jeho. Už nejaký ten rôčik si tak používatelia užívajú zdieľanie súborov a teamovú prácu na rôznych projektoch aj pomocou tejto novodobej pomôcky. V našom seriáli sa preto podrobnejšie pozrieme na to, čo všetko môže Microsoft Office, s podtitulom 365, ponúknuť nielen firmám, ale aj jednotlivcom.

Nie je nič nové, že v portfóliu Microsoft Office 365 nájde používateľ množstvo užitočných nástrojov, nielen pre kancelársku prácu. Z tých najznámejších možno spomenúť vyspelý textový editor WORD alebo tabuľkový procesor EXCEL.

No a zabudnúť nemožno ani na systém spravovania mailov s názvom OUTLOOK. Práve ten si získal obľubu ako hlavný nástroj pre elektronickú poštu v mnohých firmách a inštitúciách. Stal sa akýmsi štandardom. Jeho silnou stránkou je pritom najmä vyhľadávanie v mailoch, vďaka pokročilej indexácii. Kým pri iných mailových klientoch doslova trvá večnosť nájsť ten správny mail, OUTLOOK to pomocou dômyselnej indexácii zvláda pomerne rýchlo, dokonca aj pri vyhľadávaní len podľa slova v tele mailu.

microsoft office 365

Rovnako obľúbeným sa stal aj etalón v oblasti softvérov pre vytváranie prezentácií – PowerPoint. Rokmi sa vycibril tak, že aj menej skúsený používateľ dokáže, i vďaka predlohám, vytvoriť atraktívnu prezentáciu, dokonca aj s efektmi. No a výsledok si môže používateľ, aj kvôli väčšej kompatibilite na rôznych zariadeniach, prekonvertovať i do PDF súboru.

Hlavným prvkom, ktorý však všetky nástroje spája do modernej podoby je už spomínaný cloud. Práve vďaka online riešeniu Office 365 sú všetky projekty, dokumenty a prezentácie dostupné každému používateľovi v teame práve 365 dní v roku. Dokonca môžu viacerí pracovať na jednom projekte aj naraz. Za všetkým je len pripojenie k internetu a ľubovoľný webový prehliadač. Samotné aplikácie sa teda spúšťajú priamo z cloudu a na ich fungovanie netreba takmer žiadny výkon v počítači. Aj preto je kancelársky balík mimoriadne vhodný pre firmy, ktoré fungujú len s tenkými klientmi.

V prípade cloudu je však na mieste aj otázka bezpečnosti. Dnes sú dáta asi najcennejším pilierom mnohých firiem. Aj preto spĺňajú cloudové služby Office 365 štandardy ISO 27001 a 27018 s finančne zabezpečenou SLA na úrovni 99,9 %.

Podľa Michala Brčáka zo Slovak Telekomu investuje Microsoft viac ako jednu miliardu eur práve do toho, aby každoročne posilňoval svoju bezpečnosť. Taktiež to môžeme vidieť v tom, akým spôsobom sú aplikácie Office 365 navrhnuté medzi sebou. Práve bezpečnosť je jedným z tých kľúčových prvkov, v rámci toho, akým spôsobom tieto aplikácie medzi sebou fungujú. No a okrem toho je v systéme aj veľmi pokročilé rozhranie na koordinovanie a kontrolovanie stavu bezpečnosti fungovania týchto aplikácií a dát, ktoré sa tam používajú, dopĺňa Michal Brčák.

microsoft office 365

O bezpečnosti údajov vie svoje aj firma Bittner, ktorá sa zaoberá potlačou rôznych materiálov a nielen podklady pre výrobu sú pre ňu mimoriadne cenné. Aj preto vo firme integrovali Microsoft Office 365.

„Rozhodli sme sa niekedy na sklonku roku 2016, práve vtedy sa stala zaujímavá udalosť, že jeden kľúčový hráč, ktorý pôsobí na našom trhu, minulý rok úplne vyhorel. A to doslova. Zhoreli mu servery, zhoreli mu stroje, takže my sme tiež pocítili, že práve v tejto oblasti by sme potrebovali mať omnoho viacej istoty a stability. Od toho momentu nám to funguje, vieme, že kedykoľvek by sa niečo stalo, tak jednoducho vieme aj z ktoréhokoľvek iného miesta začať odznovu,“ hovorí pán Andrej Mattoš, výkonný riaditeľ, Bittner.

Hoci sa zdá integrácia balíka Office 365 jednoduchá, nemusí to tak byť vždy. Aj preto sa Microsoft rozhodol pre podporu v tejto oblasti nielen prostredníctvom svojho online prostredia, ale aj cez kvalifikovaných integrátorov. Nie každý možno vie, že medzi nich patrí aj Slovak Telekom. A tak sa k prvým informáciám dostane záujemca už aj na kamennej pobočke.

Čo všetko však Office 365 dokáže a ako pomáha servisom či lekárom? Dozviete sa v ďalšej časti seriálu.