Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyperkonvergovaná IT infraštruktúra zefektívni podnikanie a stráži rozpočet

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
16. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti je veľmi ťažké zaručene predpovedať, či bude firma rásť alebo stagnovať. No rozhodne sa na takúto neistotu nemôže spoliehať IT infraštruktúra, ktorá je už dnes určite chrbtovou kosťou firiem. Aj preto sa za posledné roky objavilo viacero zaujímavých technológií, ktoré sa dokážu doslova naťahovať, či zmršťovať podľa veľkosti firmy. A v rámci inovácii už nezáleží ani na tom, či firma potrebuje výpočtový výkon alebo kapacitu úložiska. Stará sa to o to technológia IT infraštruktúry, ktorú poznáme pod pojmom hyperkonvergovaná.

Dáta sú dnes alfou a omegou pre fungovanie mnohých spoločností. Tie tak musia neustále riešiť to, kde a ako ich budú ukladať a ako rýchlo sa k nim budú následne dostávať. Mnohé z nich pritom požadujú IT infraštruktúru, ktorá sa dokáže vždy prispôsobovať.

„Typicky sú to inštitúcie alebo firmy, ktoré už nie sú malé firmy a spĺňajú ten nárok dynamiky a pomerne rýchleho rastu objemu dát alebo premenlivých nárokov na výkon a na objem dát,“ hovorí Ivo Kovačič, ATOS Slovensko.

Aby bolo niečo také možné, zároveň aj jednoduchšie i v rámci digitálnej transformácie, rozhodli sa výrobcovia v oblasti IT dať do rúk nielen systémových integrátorov zaujímavý nástroj, ktorý nazvali hyperkonvergovaná infraštruktúra alebo jednoducho HCI.

„Je to nahradenie toho aktuálneho modelu, kedy sme používali klasické úložiská, klasické servery a klasický networking, klasické switche, a nahradili sme ich jednoduchými typickými servermi na x86-tkovej platforme. A celú tú vlastnosť poskytuje softvérovo definované úložisko, softvérovo definovaný network, softvérovo definovaný výpočtový výkon,“ vysvetľuje Juraj Griga, Dell Technologies.

V jednoduchosti povedané, aj v systéme VxRail od Dell Technologies, ide akoby o stavebnicu so samostatnými, nezávislými IT zásuvkami, ktoré sú pomenované ako NODY. Všetko potrebné, vrátane procesora, pamäte a diskov, je pritom v každom jednom Node.

„Tých nodov môže byť niekoľko. Práve to je výhoda hyperkonvergovaného riešenia, že to je výrazne škálovateľné. Vieme škálovať povedzme od troch takýchto nodov až do 64 keby to daná situácia vyžadovala. Veľmi ľahko sa škáluje nielen smerom z pohľadu pridávania kapacity, ale z pohľadu pridávania výkonu. To znamená, keď potrebujem kapacitu, doplním si disky do daného nodu, keď potrebujem výkon, viem pridať ďalší nod.“

Používateľ si teda podľa vlastných potrieb môže v celom systéme navyšovať kapacitu a výkon, a to len jednoduchým pridávaním nodových zásuviek.

„Môžete si to predstaviť ako klasický server, ktorý obsahuje v sebe disky. Tých serverov môže byť, ako som spomínal, určitý počet. A nad tým beží niečo, čo sa volá softvérovo definované úložisko, ktoré zoberie kapacitu z tých diskov, z tých daných nodov a nad tým urobí ako keby virtuálny úložný priestor. A zároveň využíva výpočtový výkon tých nodov na to, aby vedel obslúžiť aplikácie,“ dopĺňa Juraj Griga, Dell Technologies.

Kým pri niektorých HCI systémoch sa teda rozširuje výpočtový výkon naraz s diskovou kapacitou, americký výrobca HPE sa rozhodol, že to zmení.

„HP-čko prišlo s DHCI s takzvanou disagregovanou hyperkonvergovanou infraštruktúrou, kde v podstate ten compute je od storage-u oddelený a vy viete vlastne rásť nezávisle tak, ako potrebujete,“ vysvetľuje Ondrej Belica, HPE.

Ak je teda väčší nápor na zvýšené množstvo dát, stačí zväčšiť len diskovú kapacitu, aj bez ďalšieho nepotrebného navyšovania výpočtového výkonu.

„Z pohľadu správy toho IT-čkára je to plne hyperkonvergovaná infraštruktúra. Nemusí sa zaoberať osobitne storage-om, osobitne compute-om. Rozširovanie je vlastne automatické, intuitívne.“

Celý systém navyše stráži umelá inteligencia.

„Stráži vlastne to, aby celý ten systém, od toho storage-u, cez serveri, až po switche, a všetky firmvéry, cross všetky tieto systémy boli vlastne kompatibilné s tými ďalším vrstvami, ktoré nad tým sú,“ dodáva Ondrej Belica, HPE.

Z výhod týchto systémov sa už dnes teší pomerne dosť firiem, no zároveň aj niektoré organizácie zo štátneho sektora. Navyše práve takáto dynamická HCI technológia dokáže pomáhať i zdravotníctvu.

„Vznikne situácia, keď zo dňa na deň bude potrebné otestovať o rád alebo o dva rády viac pacientov. A teraz máte o dva rády viac dát, ktoré treba ukladať a nejako štatisticky vyhodnocovať. Ak by ste narazili na to, že máte zrazu limit ukladacieho priestoru, tak máte obrovský problém. A to je práve jeden z prípadov, ktoré HCI infraštruktúra alebo cloud umožňuje riešiť a to je ten model, o ktorom hovoríme o väčšej dynamike,“ uzatvára Ivo Kovačič, ATOS Slovensko.

Okrem iného však HCI dokáže pomáhať aj nákladom. Podľa jedného zo svetových prieskumov majú totiž firmy v podnikovom segmente nakúpených až o 48% viac kapacity ako by skutočne potrebovali. A práve technológia HCI môže byť riešením ako sa takýmto nadmerným investíciám vyhnúť. Navyše už dnes systémoví integrátori spolu s výrobcami prinášajú riešenie „hardvér ako služba“, pri ktorom samotná firma nemusí nič vlastniť a náklady znáša rovnomerne každý mesiac len za to, čo skutočne v danom období potrebuje. Takto si ustráži nielen svoj rozpočet, ale navyše sa dokáže naplno sústrediť na svoje podnikanie.