Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bol vyrobený kvalitný betón so 100 % kamenivom z vyradených pneumatík

Bol vyrobený kvalitný betón so 100 % kamenivom z vyradených pneumatík
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V posledných rokoch sa výskumníci snažia nahradiť časť kameniva používaného v betóne drvenými použitými pneumatikami. Teraz sa však vedcom podarilo vyrobiť kvalitný betón, v ktorom bolo celé kamenivo nahradené týmito časticami pneumatík.

Betón sa skladá z troch častí: vody, cementu, ktorý všetko spája, a z kameniva, ako je piesok alebo štrk. Toto kamenivo, alebo agregát, sa musí ťažiť zo zeme a v súčasnosti je ho v mnohých častiach sveta nedostatok. Vyradené pneumatiky sa dajú do určitej miery recyklovať, ale často končia na skládkach alebo sa spália.

Niekoľko výskumných skupín sa pokúsilo riešiť jeden problém druhým, a to nahradením časti piesku alebo štrku rozomletými pneumatikami. Výsledný betón bol zvyčajne pevnejší ako bežný betón, pretože gumové častice v ňom umožnili, aby sa pod tlakom ohýbal namiesto toho, aby sa rozbil. Ak sa však príliš veľká časť kameniva nahradí časticami pneumatík, betónu bohužiaľ chýba pevnosť v tlaku a pevnosť v ťahu pri štiepení. Je to aspoň čiastočne spôsobené tým, že cement sa s kúskami gumy dobre nespája, takže nedržia dostatočne pevne pohromade.

Na základe výskumu svojich kolegov vedci z austrálskej univerzity RMIT zistili, že problém so spojením je spôsobený pórovitosťou gumy z pneumatík. Presnejšie povedané, póry v gume sa pri počiatočnom miešaní betónu naplnia vodou, ale keď sa voda odparí a betón stuhne, tieto póry sa jednoducho stanú prázdnymi dutinami na rozhraní guma / cement.

Častice rozomletých pneumatík sa primiešajú do mokrého betónu.

S cieľom vyriešiť tento problém výskumníci začali s mokrým betónom, v ktorom všetko kamenivo pozostávalo z častíc pneumatík, a potom tento betón umiestnili do špeciálnych oceľových foriem počas jeho tuhnutia. Tieto formy vyvíjali tlak na betón, čím stlačili častice a póry v nich.

Výsledkom bolo, že keď betón vyschol a stuhol, cement sa oveľa lepšie spojil s „vopred zaťaženými“ časticami pneumatík. V porovnaní s betónom so 100 % podielom kameniva z vyradených pneumatík vyrobeným bežnými spôsobmi vykazoval betón s vopred zaťaženými časticami zvýšenie pevnosti v tlaku až o 97 %, pevnosti v ohybe o 59 % a pevnosti v ťahu o 20 %.

Vedci teraz hľadajú spôsoby, ako nový betón vystužiť, aby bol ešte vhodnejší na použitie v stavebných projektoch.

Tri vzorky vytvrdnutého betónu, ktorý spĺňa stavebné predpisy a je ľahší ako betón obsahujúci tradičné kamenivo.

„Keďže hlavnú časť typického betónu tvorí hrubé kamenivo, nahradením všetkého tohto kameniva použitou gumou z pneumatík možno výrazne znížiť spotrebu prírodných zdrojov a tiež vyriešiť hlavný environmentálny problém, čo s použitými pneumatikami,“ uviedol spoluautor štúdie a vedúci tímu, profesor Jie Li.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Resources, Conservation & Recycling.