Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém AUDROS by mohol zabrániť pádom zachytených dronov na hlavy ľudí

Systém AUDROS by mohol zabrániť pádom zachytených dronov na hlavy ľudí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti už existuje niekoľko systémov, v ktorých sa „dobré“ drony používajú na zneškodnenie „nepriateľských“ dronov, napríklad tých, ktoré vykonávajú špionážne misie. Nový systém AUDROS pristupuje k tejto úlohe bezpečnejšie v tom zmysle, že zachytené drony jednoducho nespadnú na zem.

V mnohých existujúcich systémoch nasadenia dronov proti dronom strieľa brániaci dron na nepriateľský dron sieť. Vrtule tohto dronu sa potom zamotajú do siete a prestanú sa otáčať, čo spôsobí pád zneškodneného dronu na zem. Operátor pritom dúfa, že pri páde nezasiahne ľudí alebo nepoškodí autá či budovy.

Európsky projekt AUDROS (AUtonomous DROne System) aj preto vyvíja menej riskantnú alternatívu. V súčasnej verzii systému vylieta oktokoptéra Eagle One, ktorá je vyrobená českou firmou Fly4Future, z dokovacej stanice na nabíjanie batérií vyrobenou poľskou spoločnosťou Dronehub.

Dron Eagle One so zasunutými výložníkmi.

Keď sa zistí blížiaci sa nepriateľský dron, Eagle One autonómne vzlietne, letí na miesto, kde sa dron nachádza, umiestni sa nad dronom a potom uvoľní rad visiacich šnúr, ktoré sa rozprestrú z dvoch rozkladacích výložníkov na jeho spodnej strane. Vrtule nepriateľského dronu sa zachytia do týchto šnúr rovnako ako do siete. Keďže sú však šnúry stále pripevnené k dronu Eagle One, zachytený dron zostane visieť pod ním, kým s ním nepristane.

Vzhľadom na to, že Eagle One má dve ramená so šnúrami, môže zachytiť dva drony počas jedného letu. Naproti tomu väčšina dronov strieľajúcich siete má len jednu sieť, takže sa po zostrelení len jedného nepriateľského dronu musia vrátiť na základňu.

Oktoptéra Eagle One z obranného systému AUDROS so zachytenou korisťou.

Systém bol nedávno úspešne testovaný v Českej republike v úzkej spolupráci s českou väzenskou službou. Jedným z možných využití tejto technológie by bolo zabrániť tomu, aby sa drony používali na pašovanie predmetov do väzníc alebo z nich. Okrem spoločností Fly4Future a Dronehub sú ďalšími partnermi projektu AUDROS české spoločnosti BizGarden a GINA Software.