Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vrtuľník so 4 tunelovými ventilátormi pre tichší a bezpečnejší let

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na vrtuľníku je zvyčajne hlavný horný rotor mechanicky spojený s chvostovým rotorom, takže jeho otáčanie spôsobuje, že sa otáčajú rovnako. Nový experimentálny systém nahrádza chvostový rotor štyrmi krytými elektrickými tunelovými ventilátormi, ktoré však potenciálne prispievajú k tichšiemu a bezpečnejšiemu letu.

Chvostový rotor na vrtuľníkoch slúži primárne pre zníženie krútiaceho momentu a zabraňujú točeniu stroja okolo osi otáčania hlavného rotora. Posunutím chvosta na jednu alebo druhú stranu sa navyše určuje smer, na ktorý je predná strana vrtuľníka obrátená. Chvostové rotory sa vždy otáčajú v rovnakom čase a rovnakou rýchlosťou ako hlavný rotor, pričom sila ťahu sa mení nastavením uhla ich lopatiek.

No tieto chvostové rotory sú potenciálne nebezpečné a ľudia sa môžu zraniť, keď sa dostanú k točiacim sa lopatkám, zatiaľ čo helikoptéra s voľnobehom stojí na zemi. Navyše, pretože sa lopatky točia vysokou rýchlosťou, tieto rotory významne zvyšujú celkový prevádzkový hluk vrtuľníka.

Experimentálny vrtuľník Bell so systémom EDAT.

Zmeniť by to však mohol systém elektricky distribuovaného anti-krútiaceho momentu (Electrically Distributed Anti-Torque system, v skratke EDAT), ktorý v súčasnosti vyvíja spoločnosť Bell. Systém nahrádza chvostový rotor štyrmi tunelovými ventilátormi s premenlivými otáčkami. Hoci sú elektrický poháňané generátorom, ktorý je umiestnený v hlavnom rotore, fungujú nezávisle od neho. Ich ťah nie je určený uhlom lopatiek, ale jednoducho tým, ako rýchlo sa otáčajú.

To znamená, že sa nemusia vôbec točiť, keď je vrtuľník bezpečne držaný vlastnou hmotnosťou na zemi. Na druhej strane keď vzlietne, otáčajú sa len tak rýchlo, ako je to potrebné na dosiahnutie potrebného množstva ťahu. To vytvára celkovo menej prevádzkového hluku. Vďaka vertikálnym krídlam na chvoste helikoptéry so systémom EDAT môžu byť tunelové ventilátory vypnuté, zatiaľ čo sa stroj pohybuje vpred. Rýchly prúd vzduchu prechádzajúci po oboch stranách krídiel totiž drží chvost na svojom mieste.

Experimentálny vrtuľník Bell so systémom EDAT.

Navyše, ak by jeden alebo viac elektrických ventilátorov z nejakého dôvodu zlyhali, ťah ostatných sa môže dočasne upraviť, aby tento výpadok kompenzoval. Podľa spoločnosti Bell stále prebieha proces zisťovania, ako sa EDAT dá porovnať s klasickými chvostovými rotormi, pokiaľ ide o hmotnosť, náklady a spotrebu paliva. Systém však údajne nie je tak mechanicky zložitý, pretože má menej pohyblivé komponenty.

Jediný experimentálny vrtuľník Bell so systémom EDAT uskutočnil svoj prvý let minulý rok v máji a v akcii ho môžete vidieť vo videu TU alebo na začiatku článku. Vývojári sú povzbudení výsledkami doteraz vykonaných testov a dúfajú, že systém sa nakoniec integruje aj do komerčného produktu.

Experimentálny vrtuľník Bell so systémom EDAT.