Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Komplexná starostlivosť o vlasy Dixi z prírodných zdrojov Slovenska

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čistota pol života, práve v tomto smere máme dnes pri starostlivosti o telo a vlasy na výber obrovské množstvo rôznych prípravkov. Koľko z nich je však slovenských? Je zrejme ťažké sa udržať v medzinárodnom konkurenčnom boji, a tak sme o to radšej, že sa nám podarilo dostať sa s kamerou do naozaj čisto slovenskej fabriky Herba Drug, v ktorej sa kozmetika a šampóny vyrábajú. A niektoré sú známe už od roku 1927. Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, ako to tam vzniká.

Ľudia na Slovensku už od nepamäti používali na oplachovanie vlasov aj bylinné extrakty zo žihľavy či brezy, ktoré majú pozitívny vplyv na lesk a vitalitu vlasov. Tie, spolu s ďalšími bylinnými extraktmi, sú aj dnes súčasťou hlavnej pôvodnej receptúry známych šampónov Dixi. Výrobca HerbaDrug pritom kladie dôraz nielen na obsah, ale aj na obaly svojich produktov. No a pri ich vývoji sa k slovu dostali moderné technológie.

„My musíme vymyslieť taký obal, aby splnil zopár základných vecí. Aby chránil produkt pred vonkajškom, aby neoxidovali nám produkty. A aby sa dobre ergonomicky držal, a aby sa dobre aplikoval. Používame pri vývoji aj 3D tlačiarne, aby sme vedeli ako fyzicky ten produkt bude vyzerať, ten obal. A potom keď sme odsúhlasili ten 3D model, tak sa robila forma,“ vysvetľuje pán Ivan Milý, riaditeľ, Herba Drug.

A popracovalo sa aj na uzáveroch, hoci sa zdajú byť veľmi jednoduché. Musia však spĺňať jednoduchú aplikáciu. A tak výrobca stavil na fliptop uzáver.

„Vy si vrchnú časť uzáveru odklopíte, použijete, aplikujete šampón a zavriete jednoduchým úkonom uzáver,“ dopĺňa pán Ivan Milý, riaditeľ, Herba Drug.

Presné zloženie receptúry šampónov sa vymýšľa v laboratóriách, kde sa riešia otázky senzoriky, funkčnosti a ďalších parametrov. Hotová receptúra sa potom podrobí internému testu na vybranej vzorke zamestnancov, ktorí majú potrebný typ vlasov.

„Používame len koncentrácie, ktoré sú pre človeka bezpečné samozrejme, a suroviny, ktoré sú kozmetickými surovinami, a ktoré sa môžu použiť na výrobu kozmetických výrobkov,“ hovorí pani Lýdia Šandriková, vedúca úseku vývoja, Herba Drug.

Komplexná starostlivosť o vlasy Dixi z prírodných zdrojov Slovenska

Po doladení receptúry sa následne vytvorí pracovný postup, podľa ktorého sa vie, kedy a ktorá zložka šampónu sa má pridať do veľkého výrobného zariadenia. V ňom sa postupne všetky zložky niekoľko hodín miešajú.

„V pitnej vode sa vlastne rozpúšťajú umývacie zložky, potom pridávame tie rastlinné extrakty. Musíme to samozrejme zakonzervovať, upraviť viskozitu, teda hustotu výrobku a vlastne je to hotové,“ popisuje proces pani Lýdia Šandriková, vedúca úseku vývoja, Herba Drug.

„Naše výrobné zariadenie, v ktorom vyrábame Dixi šampóny, majú objem 6 000 litrov. Pokiaľ vyrobíme ho plné, tak vieme vyrobiť z jednej šarže pätnásťtisíc 400 ml produktov,“ dodáva pán Ivan Milý, riaditeľ, Herba Drug.

V celom procese výroby je pritom zaistená viacstupňová kontrola kvality. Na začiatku sa kontrolujú vstupné suroviny a nasledujú ďalšie laboratórne testy.

„My robíme medzioperačnú kontrolu, kedy sa stanovuje pH výrobku a stanovuje sa viskozita výrobku. Potom po vyrobení výrobku laborantka opäť kontroluje pH, opäť kontroluje viskozitu a stanovujeme obsah neprchavých látok,“ hovorí pani Lýdia Šandriková, vedúca úseku vývoja, Herba Drug.

Portfólio výrobcu sa za roky vývoja rozšírilo o rôzne druhy šampónov. Či už sú to tie proti lupinám, šampóny, ktoré môžu spomaliť vypadávanie vlasov, alebo aj na poškodené či dokonca farbené vlasy.

„Máme šampón na farbené vlasy s obsahom UV filtra, s obsahom extraktu z brusníc. A takisto je aj špeciálna látka, ktorá vytvára na vlasoch film a zabraňuje tým vlastne pri ďalšom umytí vymývaniu tej farby vlasov.“

Po novom však pribudli k šampónom Dixi aj ďalšie prípravky v rámci komplexnej starostlivosti o vlasy. Vyvinuté boli regeneračné kondicionéry, toniká, vlasové vody, olej na vlasy či dokonca takzvaná vlasová masku, ktorá slúži pre ošetrenie poškodeného povrchu vysušených vlasov.

„Tá maska akoby vyplní, vyhladí tie vlasy. Jednak že sa lepšie upravujú, ale pôsobia tak aj zdravšie tie vysušené vlasy,“ dodáva pani Lýdia Šandriková, vedúca úseku vývoja, Herba Drug.

Slovenský výrobca sa zrejme prispôsobil rýchlej a modernej dobe, a tak tí, čo nestíhajú dlhší proces umývania vlasov s vodou, môžu využiť aj suchý šampón bez vody.

Ako je vidieť, Herba Drug doslova naplno využíva svoje inovačné laboratória. Vďaka tomu sa na svetlo sveta dostali do portfólia Dixi aj sprchové gély, tekuté mydlá, či ďalšie prípravky pre umývanie a ošetrovanie tela a vlasov. Jedným slovom sa tento slovenský výrobca rozhodol využiť spojenie tradičného sveta s novými modernými technológiami. A či sa mu to podarilo, už posúdia spotrebitelia.