Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Speechmatics prekladá z angličtiny v reálnom čase

Speechmatics prekladá z angličtiny v reálnom čase
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
8. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Speechmatics sa začala zaoberať počítačovým prekladom už v roku 1990, no vtedy výkon počítačov nebol dostatočný na to, aby sa takéto aplikácie dostali z akademickej roviny do komerčného sveta. Dnes však je výkon možné sprostredkovať aj na diaľku a to všetko pomocou vzdialeného úložiska, čiže cloudu. To prináša nové možnosti aj do sféry rozoznávania reči či obsahu textu.

Ak sa jedná o text, alebo reč, ktorá bola nahraná a prekladá sa dodatočne, dokáže Speechmatics prekladať skoro do každého jazyka na zemi. Samozrejme aj do slovenčiny. V prípade simultánneho prekladu z angličtiny však počet jazykov klesá na desať. To však nie je málo, keď teda uvážime, že podľa vývojárov bolo potrebné pre každý jazyk pozbierať doslova milióny rôznych vzoriek textu a zvuku.

Cloudový prekladací systém Speechmatics.

Vďaka tomu však po napojení sa na cloudovú službu vie Speechmatics prekladať skoro bezchybne a výstup ponúkne či už vo forme televíznych titulkov alebo klasického textu. Tvorcovia vravia, že oneskorenie je okolo jednej sekundy, ale reálne človek vidí preklad trocha neskôr. Je to kvôli tomu, že systém čaká na dokončenie vety. Pretože systém od Speechmatics až vtedy dokáže zaručene presne vyhodnotiť, čo naozaj veta znamená.

Cloudový prekladací systém Speechmatics.

Praktické to bude hlavne pre PR manažérov, ktorí tak budú môcť prakticky okamžite dávať výpisy z konferencií, či tlačoviek, aj keď respondenti budú hovoriť každý svojou rečou. A ak máte k dispozícii silný internet v smartfóne, tak môžete prekladať hovorené slovo doslova kdekoľvek.

Cloudový prekladací systém Speechmatics.