Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S opaľovacími prípravkami zo Slovenska si môžete užívať leto naplno

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priatelia, už aj vy sa tešíte na svoju dovolenku? Aspoň na chvíľu dáme viacerí zbohom kancelárii a viac času budeme tráviť vonku, na slnku. No ale to slnko... Najmä počas letných mesiacov, keď je jeho žiarenie najintenzívnejšie, musíme oveľa viac pamätať na svoju pokožku a chrániť ju opaľovacími prostriedkami. Ozaj, už ste sa niekedy zaujímali o to, ako vôbec vznikajú? Tak my vám to dnes povieme, pretože sme sa vybrali do slovenskej fabriky Herba Drug, kde sa tejto oblasti venujú už dosť rokov a z ich dielne prichádza aj v tomto období zopár opaľovacích inovácií.

Slovenská spoločnosť HerbaDrug sa popri vlasovej a telovej kozmetike zaoberá aj vývojom a výrobou produktov pre opaľovanie. Taký Nubian poznajú aj staršie generácie, najmä v podobe opaľovacích olejov. Tie však boli v pravidelných intervaloch aktualizované a v rámci inovácií vývojári ešte aj niečo pridali. Čo všetko teda majú?

„Opaľovacie oleje, ale zrovna aj emulzie určené na opaľovanie. A takisto sme rozšírili Nubian o radu prípravkov určených po opaľovaní, na starostlivosť o pokožku po opaľovaní,“ hovorí pani Lenka Gregová, vývoj a kontrola kvality, Herba Drug.

Rovnako ako pri iných druhoch kozmetiky je dôležitý aj obal. Pri opaľovacích olejoch a emulziách to platí dvojnásobne, pretože sú mastné a v ruke sa môžu šmýkať. Slovenskí vývojári preto kvôli bezpečnosti nahradili sklo plastom a inovovali dizajn. Pri návrhu využili technológiu 3D tlače, vďaka ktorej mohli svoj výtvor reálne otestovať, aby bol obal pre používateľa čo najprívetivejší.

„Obaly, ktoré sme tam vymýšľali, majú tam úchyt na prsty zas tak, že ich chytíme v rukách, že sa tá fľaštička neskĺzne. To je jedna vec. My to riešime oleje dávkovanie cez pumpy. Tie pumpy zase môžu byť rôzne. Pumpu keď chytíme tak ona, je to dosť klzké, tak teraz sme spravili také pákové pumpy na nových obaloch, ktoré sa aplikujú zase omnoho ľahšie. Dokáže aplikovať ten olej na opaľovanie jednou rukou, nemusí ho držať v dvoch rukách,“ hovorí pán Ivan Milý, riaditeľ, Herba Drug.

Slnko v našom tele vytvára dôležitý vitamín D, no pri dlhšej expozícii môže pokožku poškodiť určitá časť spektra slnečného žiarenia.

„Hlavne sa snažíme chrániť pred UVB žiarením, ktoré vlastne spôsobuje to, že pokožka sčervená, sa spáli na povrchu. No ale ešte nebezpečnejšie je v podstate UVA žiarenie, ktoré bezprostredne pri opaľovaní človek nevníma, ale poškodzuje hlbšie vrstvy pokožky. A tieto poškodenia môžu viesť až k vzniku rakoviny kože,“ vysvetľuje pani Lenka Gregová, vývoj a kontrola kvality, Herba Drug.

S opaľovacími prípravkami zo Slovenska si môžete užívať leto naplno.

Opaľovacie prostriedky z dielne Herba Drug v sebe obsahujú kombináciu oboch filtrov UVA aj UVB a ich ochranný faktor SPF sa pohybuje od 6 až do 50, pre deti a citlivú pokožku. Filtre pritom fungujú zaujímavým spôsobom.

„Používame kombináciu chemických UV filtrov, ktoré majú schopnosť akoby pohltiť to slnečné žiarenie a nejakú nadbytočnú energiu uvoľnia vo forme tepla. Len minimálne množstvo prejde do hlbších vrstiev pokožky. Potom používame takzvané fyzikálne UV filtre, ktoré fungujú ako keby zrkadlá na tej pokožke. Sú to malinké pevné čiastočky, ktoré odrážajú a rozptyľujú to slnečné žiarenie.“

Opaľovacie prípravky s fyzickými filtrami, v podobe miniatúrnych zrkadielok, sú väčšinou hustejšie, čo vytvára na pokožke biely film. Slovenskí kozmetickí vývojári však svoje produkty inovovali aj v tomto smere.

„Napríklad naše výrobky už sú stavené v tejto sezóne tak, aby ten biely film netvorili.“

Samozrejmosťou sú vode odolné prípravky, no akousi technologickou novinkou v portfóliu výrobcu sú takzvané suché oleje, ktoré používateľom prinášajú ďalšie výhody.

„V podstate sú postavené na kombinácii UVfiltrov a silikónov tak, aby nezanechávali ten mastný pocit. A tým, že sa odstráni ten mastný pocit na pokožke, tak tá pokožka je nielen menej mastná, ale nie je aj taká lepivá. Čiže pokiaľ idete k moru alebo niekde na pláž tak ten piesok neostane takto nalepený,“ hovorí Lenka Gregová, vývoj a kontrola kvality, Herba Drug.

V prípade opaľovacích emulzií sa pri výrobe musia spojiť dva, za bežných okolností nezlučiteľné prvky, a to voda a olej. Slúži preto k tomu špeciálne zariadenie.

„Vyrábajú sa v homogenizátore. Je to zariadenie, ktoré dokáže zhomogenizovať olej a vodu do emulzie. To zariadenie je špecifickejšie tým, že má tam oveľa viac druhov, spôsobov miešania,“ pán Ivan Milý, riaditeľ, Herba Drug.

„Pomocou emulgátora, špeciálnej látky sú zmiešané tak, aby vznikla homogénna, rovnomerná emulzia,“ dodáva pani Lenka Gregová, vývoj a kontrola kvality, Herba Drug.

Hotové opaľovacie oleje a emulzie sa do fľaštičiek vstrekujú pomocou dlhých dýz. Pri výrobe je pritom zabezpečená viacstupňová kontrola. Tá sa začína už počas vývoja receptúry testovaním zloženia v atestovaných laboratóriách. Vzorky sa odoberajú aj počas medzioperačnej kontroly a samozrejme aj po dokončení výroby.

„Z každej šarže sú odložené dve vzorky na dlhodobú archiváciu a plus ešte jedna vzorka, z ktorej sa robí vlastne taká výstupná kontrola,“ uzatvára pani Lenka Gregová, vývoj a kontrola kvality, Herba Drug.

Čo dodať ? Rozhodne by sme mali byť ako Slováci hrdí na to, že aj u nás máme výrobcov a vývojárov, ktorí sa venujú i vývoju kozmetiky, dokážu bojovať v medzinárodnom konkurenčnom boji, a našej krajine prinášajú inovatívne moderné veci. Dokonca také, ktoré nám môžu pomôcť aj s ochranou proti škodlivému slnečnému žiareniu.